Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I juli spelas första ligamatchen på Sandvikens stadion

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sandvikens stadion
Bildtext Sandvikens stadion byggs som bäst.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

I mitten av augusti kommer fotbollstadion i Sandviken i Vasa att invigas. Stadion byggs i första hand för stadens fotbollsföreningar, men även andra evenemang ska dra in pengar.

Den 8 juli är det tänkt att VPS ska spela sin första ligamatch på nya stadion i Sandviken då FC Lahti står för motståndet.

Byggandet av stadion har pågått sedan förra hösten men allt kommer inte att vara klart då VPS och FC Lahti drabbar samman på det nya konstgräset.

- Planen och läktarna är färdiga då. Omklädningsrum, restaurangen och logerna är inte klara och vi kommer att använda de gamla utrymmena i stället, säger Leena Ollila, som är projektchef för stadionbygget.

Leena Ollila
Bildtext Leena Ollila.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

Sandvikens stadion ska vara helt klar i mitten av augusti och rymma ungefär 6000 åskådare. I den ursprungliga planen skulle stadion kosta 11,5 miljoner euro men det visade sig snabbt inte vara tillräckligt.

Den senaste kalkylen ligger på 16,5 miljoner euro och det ska räcka säger Ollila.

- Den planen håller, åtminstone vad jag vet. Jag har inte sett några extra utgifter, säger hon.

Stadion blir U-formad då den gamla huvudläktaren är museiskyddad. Den läktaren kommer ändå att få en ansiktslyftning.

Föreningar flyttar in

Den nya delen av stadion kommer bland annat att bli ny hemadress för flera föreningar i Vasa och arbetet görs utgående från deras behov.

- I första våningen kommer det att finnas kontor och VPS, FC Kiisto och Bollförbundets Vasadistrikt kommer att flytta hit. Eventuellt kommer också Vasa IFK hit, de fattar beslut i september.

- Här finns så klart också omklädningsrum och gym som föreningarna behöver. Pressutrymmen finns också och de kan användas som konferensutrymmen, säger Ollila.

Föreningarna har varit med redan från planeringsskedet och tidigt fått ett hum om vad som väntar. Det har heller inte varit speciellt svårt att få föreningarna att flytta in, menar Ollila.

Att spela matcher på nya Sandviken kommer att kosta en hel del för föreningarna. Bland annat VPS kommer att betala över 1000 euro för en ligamatch.

- Jag tycker inte att man bara ska stirra på priset utan tänka på vad man får för det. Vi har diskuterat priset med både föreningarna och andra arenor och jag tycker att det är på rätt nivå, säger Ollila.

Konserter ska dra in pengar

Stadion byggs för fotbollen men även konserter och andra evenemang kommer att ordnas där. Redan i sommar ordnas Vasa Festival med Tom Jones och Carola Häggkvist som dragplåster.

Leena Ollila ser gärna att fler liknande evenemang ordnas i framtiden.

- Man måste ha annat också för det är därifrån pengarna kommer. Det ska ordnas mycket annat än bara fotboll. Då kan vi ha föreningarnas priser på en bra nivå så att de drar nytta.

Hur stort pussel är det att ordna andra evenemang?

- Vasa Festival började man planera redan förra hösten och nu funderar vi redan på nästa sommar. Då ligamatcherna bestäms så vet vi vilka datum som vi kan ändra, säger Ollila.

I början av augusti kommer föreningarna att flytta in och den 21.8 invigs stadion.