Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama i Tyskland: Frihandelsavtal och Brexit på agendan

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Barack Obama kliver av flygplanet på flygplatsen i Hannover. Obama ska stanna i Tyskland i två dagar.
Bildtext Barack Obama kliver av flygplanet på flygplatsen i Hannover. Obama ska stanna i Tyskland i två dagar.
Bild: EPA/PETER STEFFEN

Det är hans femte och sannolikt också samtidigt hans sista besök som president i Tyskland. Idag och i morgon träffar Barack Obama Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Hannover. På programmet står bland annat diskussioner om ett möjligt brittiskt utträde ur EU samt om frihandelsavtalet TTIP.

Demonstranterna var på plats redan före den amerikanske presidenten. Igår drog omkring 30 000 mänskor genom Hannover i protest mot det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA.

– President Obama har sagt att han är här för att driva kampanj för TTIP. Vi vill å vår sida göra det klart att vi är oroliga för vad det här avtalet kan leda till. Den här oron finns inte bara bland tyskar utan den delas av många i Europa, säger de grönas ordförande Simone Peter.

Och frihandelsavtalet står högt på agendan då Obama och Merkel nu träffas i Hannover. De två väntas offentligt ta ställning för avtalet för att sätta fart på de allt svårare förhandlingarna.

Obama skulle gärna se att avtalet står fast innan han lämnar presidentposten om tio månader, men att det verkligen blir så ses som allt mer osannolikt.

Förargade britter – besvikna tyskar

Före sitt besök i Tyskland var Obama i Storbritannien. Där hann han reta upp många EU-kritiska britter genom att säga att det skulle vara bättre för Storbritannien om landet stannar kvar i unionen.

Frågan om ett möjligt brittisk utträde, en så kallad Brexit, diskuteras i morgon under en inofficiell träff med bland andra Merkel, den brittiske premiärministern David Cameron och Frankrikes president François Hollande.

När Obama nu för femte gången besöker Tyskland väcker det inte heller någon större entusiasm bland tyskarna.

Då han tillträdde hade många höga förväntningar på presidenten, men idag är många besvikna, bland annat på grund av amerikanernas spionageverksamhet i landet.

Även om de flesta ser USA som en pålitlig partner, finns det de som hellre vill gå andra vägar.

I går rapporterade den tyska tidningen Der Spiegel att det högerpopulistiska partiet AfD håller på att knyta närmare kontakter till Putins Ryssland.

Diskussion om artikeln