Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordskredsseger för den serbiska regeringen och EU

Från 2016
Uppdaterad 25.04.2016 06:12.
Vi fick en historisk seger, jublade premiärminister Aleksandar Vučić efter besked om det styrande Progressiva partiets framgång
Bildtext Vi fick en historisk seger, jublade premiärminister Aleksandar Vučić efter besked om det styrande Progressiva partiets framgång
Bild: EPA/ANDREJ CUKIC

Premiärminister Aleksandar Vučić och Serbiens styrande Progressiva parti är på väg att ta en väntad jordskredsseger efter gårdagens parlamentsval som också fungerade som en indirekt folkomröstning om EU.

Det styrande partiet får enligt vallokalsutfrågningar nästan 50 procent av rösterna, jämfört med 48 procent i valet för två år sedan.

Resultatet befäster Vučić och regeringens linje i förhandlingar om ett EU-medlemskap.

Vučić utlyste valet två år i förtid för att fǻ fullmakt för reformer som krävs för att Serbien ska kunna bli medlem i EU, möjligen år 2020.

- Det här var ett historiskt resultat. Vi fick mer stöd både i röster och procent än för två år sedan då vi inledde de svåra reformerna, sade Vučić efter de första resultaten.

Premiärministern måste nu besluta om han går vidare med en egen majoritetsregering eller om han fortsätter regeringssamarbetet med socialisterna, som kom på andra plats med drygt elva procent av rösterna.

Ultranationalister på frammarsch

De proryska och EU-kritiska ultranationalisterna gjorde också ett gott val. Det Radikala partiet ser ut att få närmare 8 procent av rösterna .

Partiet leds av Vojislav Seselj som förra månaden friades från krigsförbrytaråtal vid FN-tribunalen i Haag.

Tre partier ligger kring femprocentströskeln till parlamentet, bland dem det Demokratiska partiet som är för EU.

Demokratiska partiet klagade över problem i valförrättningen som gynnade regeringspartierna. Oppositionspartier hävdar bland annat att en del väljare fick valsedlar som var ifyllda på förhand.

EU glädjer sig

Det är fortfarande oklart hur många platser regeringspartierna får i parlamentet, eftersom alla partier inte väntas klara av tröskeln.

Det Progressiva partiet väntas i varje fall få absolut majoritet med upp till 156 av de 250 platserna i parlamentet.

Analytiker i Serbien tror inte att ultranationalisternas frammarsch påverkar regeringen politik nämnvärt.

- Tvärtom, det kan göra regeringen ännu mer beslutsam, säger forskaren Milan Jovanovic vid Belgrads universitet.

EU-kommissionären Johannes Hahn hoppas att Vučić använder "medborgarnas starka stöd på ett ansvarsfullt sätt som stärker Serbiens EU-perspektiv."

Diskussion om artikeln