Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA skickar ytterligare 250 soldater till Syrien

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
USA:s president Barack Obama väntas meddela om sitt beslut då han besäker mässan i Hannover på måndag
Bildtext USA:s president Barack Obama väntas meddela om sitt beslut då han besöker mässan i Hannover på månda
Bild: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

USA:s president Barack Obama tänker skicka ytterligare 250 soldater till Syrien för att kämpa mot jihadistgruppen IS, utöver de 50 som redan finns i landet

De amerikanska soldaterna i nordöstra Syrien bistår den kurd-arabiska styrkan Syrian Democratic Force (SDF).

President Obama bekräftade beslutet under sitt tal i tyska Hannover på måndagen.

USA har stött den kurdledda milisgruppen främst med flygräder, vapenleveranser och genom militär utbildning.

Obama har konsekvent vägrat att låta USA bli indraget i det syriska inbördeskriget med massiva markstyrkor, men han skickade ifjol höstas 50 kommandosoldater till Syrien bland annat för att leda amerikanska flygattacker på marken.

Soldaternas rörelsefrihet begränsas av säkerhetsskäl och deras arbete beskrivs som en antiterrorismoperation.

Inga detaljer

Källor i Vita Huset vill inte i det här skedet avslöja hur många av de nya soldaterna som tillhör specialenheter och hur många som utgör stödpersonal och underrättelseofficerare.

- Presidenten har beordrat en serie steg som ökar stödet för våra allierade i området, det gäller såväl irakiska säkerhetsstyrkor som lokala syriska styrkor som kämpar mot IS, säger en anonym regeringskälla.

Obamas beslut beror delvis på att det finns allt fler tecken som tyder på att krigslyckan har vänt för IS, både i Syrien och i Irak.

I Irak har IS förlorat flera stora städer och i Syrien jagades IS nyligen ut från världsarvsstaden Palmyra.

Kurdiska milisgrupper har också haft stora framgångar i nordöstra Syrien med hjälp av amerikanskt flygstöd.

Obama, som är på besök i Tyskland, väntas meddela om sitt beslut vid en presskonferens vid mässan i Hannover under måndagen. Han skall därefter träffa både Merkel och andra EU-ledare.

Ingen skyddszon

Obama vädjade igår till alla parter i Syrien om att upprätthålla det bräckliga eldupphöret, som i praktiken har brutit samman i Aleppo, Damaskus och i provinserna Latakia och Idlib under de senaste veckorna.

Obama sade efter ett möte med förbundskansler Angela Merkel i Hannover att han fortfarande motsätter sig att man inför ett flygförbud i norra Syrien, något som bland andra presidentkandidaten Hillary Clinton har förespråkat.

Frågan har aktualiserats av fortsatta flygbombningar som har tvingat tiotusentals civila att fly mot den turkiska gränsen.

Gränsen är för närvarande stängd för alla andra än svårt skadade civila och rebeller.

- En skydsszon i Syrien är inte en ideologisk fråga för mig. Det handlar inte om att jag inte skulle hoppas att jag kunde hjälpa och skydda folk. Det är en praktisk fråga om hur man förverkligar det, sade Obama på söndag kväll.

Diskussion om artikeln