Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lång väntan på obduktionsrapport

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Folke Forsberg
Bild: Yle/Anna Ruda

I augusti dog en nära anhörig till Folke Forsberg. Han väntar fortfarande på svar varför den unga och friska mannen dog. Sedan hösten 2010 utförs de rättsmedicinska obduktionerna i Tammerfors.

Själva obduktionen förlänger inte tiden det tar innan man kan ordna begravningen med mer än en vecka. Sedan får de anhöriga vänta på obduktionsrapporten, där dödsorsaken fastställs.

Folke Forsberg i Malax har drabbats av den långa väntetiden. Han berättar att han var beredd på att det skulle ta ett halvt år att få obduktionsrapporten eftersom det utfördes en rättsmedicinsk obduktion. Han har ringt till polisen i Vasa och på polisen meddelar att obduktionsrapporten ännu kvar i Tammerfors.

- För mig skulle rapporten betyda att det skulle bli slut på tankarna om vad han dog av, säger Forsberg.

Det finns två olika sorters obduktioner, vanlig obduktion och rättsmedicinsk obduktion. Om man behöver reda ut exakt vad som orsakade döden hos en person som dött på sjukhuset kan en vanlig obduktion utföras. De vanliga obduktionerna utförs fortfarande i Vasa. De som inte dör på sjukhus eller är under läkarvård förs till universitetssjukhuset i Tammerfors för en rättsmedicinsk obduktion.

Rättsmedicinska obduktioner utförs bara vid de fem universitetssjukhusen i Tammerfors, Uleåborg, Åbo, Helsingfors och Kuopio.

Omständlig process

Hela obduktionsprocessen har blivit mera omständig sedan de rättsmedicinska obduktionerna flyttade till Tammerfors. Inte bara den döda ska köras dit, under själva obduktionen ska också en polis vara med.

En del av processen med obduktionsrapporterna görs i Tammerfors där obducenten ska skriva sin obduktionsrapport. Hos polisen i till exempel Vasa ska en kriminalkommissarie gå igenom obducentens rapport och eventuellt göra ytterligare utredningar av något slag.

Risto Lammi som är chef för polisen i Österbotten säger att tiden det tar innan obduktionsrapporten är färdig har förlängts. Men han tycker inte att man här i Vasa skulle kunna göra något snabbare.

Österbottens polisinrättningschef Risto Lammi.
Bildtext Risto Lammi.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Det beror naturligtvis på vilken situation vi har inom polisen. Om vi håller på med förundersökningen av allvarliga brott kan det hända att vi måste prioritera den, säger Lammi.

Har ni för liten personal?

- Jag skulle vara glad om vi var fler, men vi gör vad vi kan med de resurser vi har, säger Lammi.

Väntat i över ett år

Folke Forsberg berättar om en familj som begravde sin pappa för ett år sedan och som fortfarande väntar på obduktionsrapporten.

- Det är inte en rimlig tid. De anhöriga borde få obduktionsrapporten snabbare, säger Lammi.

Hur länge ska man behöva vänta på en obduktionsrapport?

- Några månader, säger Lammi.

- Jag tycker att de som skär ner på resurserna borde tänka på oss anhöriga som ska leva i ovisshet så här länge, säger Forsberg.

Diskussion om artikeln