Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman: Att ärva en stuga är inte alltid problemfritt

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 15:07.

Den populära serien Stugor blir bara bättre och bättre för varje avsnitt som går. Avsnitt fyra som handlar om arv är inget undantag. Kasper besöker bl.a. Lars Soncks och Tove Janssons sommarstugor.

Regissör Anna-Karin, fotograf Mikko och researcher-Ida tittar på "Lasses villa" ritad av Lars Sonck
Bildtext Regissör Anna-Karin, fotograf Mikko och researcher-Ida tittar på "Lasses villa" ritad av Lars Sonck.
Bild: Kasper Strömman

Först besöker vi Lasse Stengård ute på Åland. Han har ärvt en av Finlands kanske mest berömda sommarboenden, "Lasses villa". Den är ritad av morfar Lars Sonck som var en berömd arkitekt i början av 1900-talet. Hur ser där ut idag? Regissör Anna-Karin, fotograf Mikko och researcher-Ida är mållösa av beundran.

Kasper Strömman och Lars Soncks barnbarn, Lasse Stengård.
Bildtext Kasper Strömman och Lars Soncks barnbarn, Lasse Stengård.
Bild: Kasper Strömman

Lasse den yngre har skött om stället väl, men medger såklart att det alltid är mycket underhåll i ett gammalt hus. Det är oklart vad den den begåvade programledaren försöker säga på bilden, men vi får gissa på ”hur mycket pengar har du använt på reparationer? Är det en femsiffrig summa?”

Två bilar står parkerade under en inspelning av Stugor. En fotograf står på den ena bilens tak.
Bildtext Inspelning av Stugor pågår.
Bild: Kasper Strömman

Vad som är extra intressant är ju såklart att fast Lasse den äldre friskt kombinerade intryck från både Karelen och Schweiz i sin arkitektur, så har huset senare fått representera en slags prototyp för finska stugarkitektur. Ett mycket fascinerande ställe.

Kasper Strömman och Lasse Stengård åker båt
Bildtext Kasper Strömman och Lasse Stengård åker båt.
Bild: Kasper Strömman

Från Lasses villa fortsätter resan till en liten ö utanför Mariehamn, där arkitekt Stig Svahnström i slutet av 1960-talet har ritat en sommarstuga i betong.

En sommarstuga helt i betong ritad av arkitekt Stig Svahnström
Bildtext En sommarstuga helt i betong ritad av arkitekt Stig Svahnström.
Bild: Kasper Strömman

Huset står stadigt där det restes för femtio år sedan, och återseendets glädje är stor. Huset kallas för Klostret, och det är lätt att tänka sig att det inte är många sommarstugeägare i vårt land som har fallit för detta pragmatiska material.

Fotograf Mikko filmar Stugor innifrån sommarstugan kallad Klostret.
Bildtext Fotograf Mikko filmar Stugor inifrån sommarstugan kallad Klostret.
Bild: Kasper Strömman

Väl inomhus är stämningen dock totalt annorlunda än ute. Husets hjärta är brasvrån med sina väggfasta bänkar, också i betong såklart. Ålands flagga påminner oss om att vi nästan är utomlands.

Programmet rundas av med en färd ut till Pellinge skärgård, för att bekanta oss med en stuga ute på en trädlös kobbe. Stugan är ritad av Reima och Raili Pietilä, och är kanske mest känd för att ha varit Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs sommarställe.

Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs sommarhus på Klovharun
Bildtext Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs sommarhus på Klovharun.
Bild: Kasper Strömman

Med oss har vi Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson, som själv har spenderat tid ute på ön som barn. Det bör sägas att fast stugan kan se anspråkslös ut på bild, så var den otroligt hemtrevlig. Från köksbordet har man utsikt åt tre olika väderstreck, och stället har bevarats i samma skick som invånarna lämnade det när de slutade komma ut i början av 1990-talet.

Sofia Jansson intervjuas inne i huset på Klovnharun
Bildtext Sofia Jansson intervjuas inne i huset på Klovharun.
Bild: Kaper Strömman

Via golvluckan kommer man dessutom ner i bastun som ligger under huset. Något som researcher-Ida genast ville undersöka, men å andra sidan är det ju det som researchers gör. Undersöker.

Luckan i golvet på Klovnharun som leder till bastun under huset
Bildtext Luckan i golvet på Klovharun som leder till bastun under huset.
Bild: Kasper Strömman

Dessutom vimlade stället av vardagsnostalgiska bruksföremål för alla oss vänner av Tove Janssons konst, som den här pepparsprayen med tillhörande Lilla My-illustration. Den kan man tänka sig har varit praktisk då måsarna blev för närgångna.

Pepparspray med tillhörande Lilla My -illustration gjord av Tova Jansson
Bildtext Pepparspray med tillhörande Lilla My-illustration gjord av Tove Jansson.
Bild: Kasper Strömman

Med andra ord ett toppenavsnitt, om inte till och med det bästa hittills. Och då tar det ju dessutom inte slut här, för vi har ju faktiskt hela sex avsnitt ännu att se fram emot. Visst är det sanslöst med så här mycket bra TV i världsklass?

Avsnitt fyra av Stugor är tillgänglig på Yle Arenan fram till år 2099.