Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabba ryck krävs för fortsatt framgång inom damfotbollen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Anne Mäkinen, tränare 2016
Bildtext Anne Mäkinen, juniortränare Finlands Bollförbund
Bild: YLE/Magnus Eklöv

De finska fotbollsdamerna har spelat i de tre senaste EM-turneringarna och hört till den europeiska eliten inom damfotbollen.

Men under de senaste åren har de övriga nationerna tagit stora steg framåt medan den finska damfotbollen stampat lite på stället. Framförallt har det varit problem med att få fram nya toppspelare.

Jessica Julin förundrad över utebliven framgång

Jessica Julin med 118 landskamper är förundrad över varför man inte lyckats få fram nya toppdamer i Finland. Jessica har under karriären varit med om EM 2005 och 2009, samt Champions League-sagan med Umeå IK och gör nu sin sista säsong som spelande tränare i Holmalunds IF i Sverige.

Jessica, som har levt och andats fotboll i både Finland och Sverige ser inga hinder för att lyckas internationellt.

– I Finland finns alla förutsättningar, på många håll är träningsförhållandena betydligt bättre än i till exempel Sverige. Det finns hallar, uppvärmda spelplaner och kunskap men ändå har man inte lyckats få fram alltför många nya toppspelare. Det är något som görs fel, säger hon.

Vad det handlar om kan hon inte svara på, men hon tror att det till mångt och mycket handlar om inställningen. Om man inte har mål och drömmar så har det ingen betydelse hur bra förhållandena är.

– Det gäller att ha drömmar och jobba för att uppnå dem, annars sker det ingen utveckling, säger Jessica Julin.

Anne Mäkinen hoppas på mera stöd

Anne Mäkinen med 118 landskamper och en lång internationell karriär fungerar numera som tränare för damjuniorer. På sitt ansvarsområde har hon regionlagen i Helsingforsregionen samt idrottsgymnasiernas fotbollstjejer i Helsingfors. Dessutom finns hon med i staben i juniorlandslagen. Mäkinen är bekymrad över damlandslagets prestationer på sistone.

I sitt jobb bland juniorerna ser hon många potentiella nya toppspelare.

– Vi har många lovande tjejer på väg upp, men det finns fortfarande alltför många hinder på vägen till världseliten för dem. Att kombinera fotboll med studier och jobb är en svår ekvation att få ihop. Det går inte att leva på damfotboll i vårt land. Det gör att bortfallet är stort och många lägger av innan de nått toppen, säger Mäkinen smått bekymrad.

De senaste åren under Andrée Jeglertz tid på förbundet har det gjort en hel del för att förbättra damspelarnas situation. Men det är ännu en lång väg att gå. Då Jeglertz efter det här året lämnar posten som damtränare är det ovisst hur framtiden ser ur

– Jag hoppas man fortsätter satsa på damfotboll inom förbundet. Vi måste fortsätta jobbet och göra det ganska fort för vi börjar hamna på efterkälken, jämfört med resten av Europa. Det börjar bli lite bråttom, säger Mäkinen.

Se inslaget här!

Diskussion om artikeln