Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors-Vanda växer och ska locka miljoner nya passagerare

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Helsingfors-Vanda flygplats
Bild: Finavia

Grundstenen för en stor utvidgning och renovering av Helsingfors-Vanda flygplats lades i dag.

Finavia satsar 900 miljoner euro på att utvidga utrymmena för passagerarna samtidigt som serviceutbudet och infrastrukturen för flygtrafiken förbättras.

Målet för Finavia är att passagerarmängderna ska växa rejält och nå 20 miljoner årliga passagerare år 2020. I fjol var antalet passagerare 16,4 miljoner.

Utvidgningen av Helsingfors-Vanda flygplats väntas vara klar år 2020.
Bildtext Utvidgningen av Helsingfors-Vanda flygplats väntas vara klar år 2020.
Bild: PES-arkkitehdit Oy / Finavia

Om målet nås kommer det att uppstå tusentals nya jobb på flygplatsen. Tumregeln är enligt Helsingin Sanomat att en miljon nya passagerare innebär tusen nya jobb på flygplatsen.

Projektet finansieras enligt Helsingin Sanomat främst med lån från Europeiska och Nordiska investeringsbankerna samt i form av masskuldebrev. Staten investerar 200 miljoner euro i projektet.

Kommunikationsminister Anne Berner (C), Finavias vd Kari Savolainen och Finnairs vd Pekka Vauramo talade vid tillställningen.

Grundstenen för utvidgning av Helsingfors-Vanda läggs. Kommunikationsminister Anne Berner, Finavias vd Kari Savolainen och Finnairs vd Pekka Vauramo på Helsingfors deltog i ceremonin 25.4.206
Bild: Yle / Mårten Wallendahl

- Alla finländare vinner på att vi utvecklar flygplatsen. Flygförbindelserna förbättras, och turismen har en stimulerande verkan på hela vårt lands ekonomi och sysselsättning, säger Savolainen.

75 000 nya kvadratmeter

Utvidgningen innebär att terminalen kommer att växa med sammanlagt 75 000 kvadratmeter och hela terminalen kommer att uppta 250 000 kvadratmeter år 2020. Finavia talar om en enda terminal eftersom alla tjänster ska samlas under ett och samma tak.

Så här ska flygplatsens södra flygel se ut år 2020. Man kommer att använda glas och trä för att göra passagerarutrymmena på flygplatsen ljusa och naturnära.
Bildtext Så här ska flygplatsens södra flygel se ut år 2020. Man kommer att använda glas och trä för att göra passagerarutrymmena på flygplatsen ljusa och naturnära.
Bild: PES-arkkitehdit Oy / Finavia

I det första skedet får terminalen en tillbyggnad på den södra delen, som ska stå klar sommaren 2017. Terminalytan ska växa med 7 850 kvadratmeter. I den nya delen finns två våningar, en för ankommande och en för avgående passagerare. Flygplatsen ska också få sina första rullande trottoarer.

Så här ska Helsingfors-Vanda flygplats se ut år 2020.
Bildtext Så här ska Helsingfors-Vanda flygplats se ut år 2020.
Bild: PES-arkkitehdit Oy / Finavia

Efter att den södra flygeln blivit klar inleds följande fas, det vill säga utvidgningen av den västra delen av terminalen, som väntas vara klar 2020.