Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: P som i Pandora

Från 2016
Pandora har under åren besökt Finland ofta, här i bild år 2001.
Bild: All Over Press

Paradisio, Pharao och Prince Ital Joe kan alla slänga sig i väggen. När redaktionen inledde den alfabetiska listningen av Eurodance-klassiker var P som i Pandora det första som spikades. Basta.

Vem?

Anneli Magnusson föddes i Västerås i midsommartider 1970 och skulle drygt 20 år senare påbörja sin klättring upp till tronen som drottningen av Eurodance.

Idag är hon en glad 46-åring som fortfarande är ute på turné. Hon varvar andliga uppträdanden med insatser som den Pandora hon blev känd för världen som.

Vad?

Tidigt ute, en riktig pionjär. Genombrottssingeln ”Trust me” lyckades sälja mer än Ace of Bace när den släpptes år 1993. Karriärens tog rejält fart internationellt och Pandora blev bland annat riktigt stor i Japan.

Där skrev hon bland annat den officiella låten för vinter-OS i Nagano och i Australien fick hon bland annat en egen Barbie-docka.

Musikaliskt är hennes största arv hennes två första album (av totalt nio), storsäljarna ”One of a kind” (1993) och ”Tell the world” (1995).

Och vi kan naturligtvis inte förbise hennes monsterhit i Svenskfinland, ”Drottningen av Åland” som hon gjorde med Radio X3M, en passande tribut på fler än ett sätt.

Varför?

Pandora var tidigt ute, hade en gedigen utbildning och röstträning och kom dessutom i kontakt med rätt nätverk i Västerås när hennes karriär började ta fart.

Hennes största hits som ”Trust me”, ”One of a kind”, ”Come on and do it”, “Don’t you know” och “Tell the world” hör helt enkelt till standardrepertoar för varje 90-tals entusiast

Ett helt annorlunda "Varför"-ögonblick bjöd Pandora lite otippat på vid Idrottsgalan 2012. Idrotts-Finland har fortfarande inte återhämtat sig från golfuppvisningen...

Enligt Jukka:

Pandora känns som den artisten som varit mest aktiv till denna dag. Jag brukar rätt ofta se reklam för att Pandora uppträder på de mest obskyra ställen i Finland.

Pandora har alltid varit väldigt tillgänglig. På ett bra sätt. Länge leve Pandora!

Enligt Antti:

”Jag har alltid gillat Pandora. Enda sen jag köpte ”Trust me” singeln har hon snurrat på i flera sammanhang. Fick dessutom träffa henne för ett antal år sedan när hon besökte Vasa och hon gav ett oerhört varmt och sympatiskt intryck. Och DESSUTOM gav hon mig en autograf!”

Nyfiken på mera Eurodance?