Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya konstnärer flyttar in i Villa Snäcksund

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Villa Snäcksund
Bild: Yle/Veronica Montén

Villa Snäcksund får nya invånare, meddelar Pro Artibus. Konstnärerna Heidi Lampenius och Ida Koitila flyttar in i januari 2017.

Stiftelsen Pro Artibus har sedan 2003 beviljat treåriga stipendier till två konstnärer som får bo och arbeta i konstnärsvillan Villa Snäcksund i Ekenäs.

Från Berlin till Ekenäs

Ida Koitila är född 1983 och kommer från Borås i Sverige men har de senaste fem åren jobbat i Berlin. I sitt arbete som skulptör har hon jobbat mycket med gamla föremål. Framöver vill hon i allt större grad jobba i trä, berättar hon när Yle Västnyland ringer upp henne.

Heidi Lampenius och Ida Koitila
Bildtext Heidi Lampenius och Ida Koitila.
Bild: privat

Koitila säger att det än så länge känns overkligt att hon om runt nio månader ska flytta till Ekenäs.

- Jag har ju varit i Berlin i fem år så det här blir verkligen en omställning. När man nu sitter i bullriga Berlin känns det overkligt att man sedan kommer att se havet och vackra Ekenäs framför sig.

-
Bildtext Konst av Ida Koitila i Finland-Institut i Tyskland.
Bild: Mika Minetti

Villa Snäcksund ger arbetsro

Åren i Villa Snäcksund ger mig möjlighet att jobba mycket mer säger Koitila.

- Stipendiet betyder främst arbetsro vilket jag verkligen har saknat. Det kommer att förändra min arbetsprocess. Jag är en sådan människa som gärna går till min ateljé i bara morgontofflorna ganska tidigt på morgonen.

Koitila utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 2011 och har varit aktiv som konstnär i Finland, Sverige och Tyskland.

Abstrakt konst

Heidi Lampenius är född 1977 och målar abstrakta målningar i akryl och bläck.

Lampenius utexaminerades år 2011 från Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon har tidigare ställt ut sin konst i Finland, Sverige, Taiwan och Italien.

Stiftelsen Pro Artibus meddelar att de också kommer att etablera ett kortvarigare forskarresidens, Torpet, i en liten gårdskarlsbostad i närheten av Villa Snäcksund.

Diskussion om artikeln