Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Älskade, hatade Gammelbacka

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
gammelbacka
Bildtext Gammelbacka har ett rykte som oroligt ställe.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Gammelbacka söder om Borgå centrum är en förort som i tiotals år har ansetts vara en av de oroligare bostadsområdena - först som en del av Borgå landskommun, senare som en del av Borgå stad. Nu verkar klimatet ha ändrat.

- Alla känner alla och det är ganska bra egentligen, säger "Kride" som är på väg in i köpcentret för att handla. Han får medhåll av sitt sällskap Marita.

- Jo, jag har bott här i över fyra år och allt fungerar nog bra med service och sånt, säger hon.

Men förstås finns det saker som paret tycker kunde bli bättre i Gammelbacka.

- Alko skulle hit nog få komma, säger Marita. Och en krog till, här finns ju bara tre nu. Gärna också lite mera evenemang, Gammelbackafestivalen som ordnades för mångar år sedan kunde ju komma tillbaka, tycker hon.

- Lite mera för ungdomarna skulle här nog få finnas, tillägger Kride. Det skulle få finnas mera möjligheter för deras idrottsutövande, tycker han.

Slingervägen i Gammelbacka
Bildtext Husen ligger tätt i Gammelbacka
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Ett tättbefolkat Gammelbacka

Gammelbacka har idag kring 7000 invånare. Av dessa är cirka 50 procent finskpråkiga medan cirka 35 procent talar svenska som modersmål. Resten talar andra språk.
De flesta husen runt själva köcentret är höghus med några par- och radhus intill Tolkisvägen och nere mot havet.

Gammelbacka köpcentrum
Bildtext Folk är nöjda med servicen i Gammelbacka
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

"Det har blivit mycket lugnare här"

Inne i köpcentret, utanför mataffären träffar Yle Östnylands reporter på Göran Creutziger. Han har bott i Gammelbacka hela sitt liv och han ser en klar förbättring i sin gamla hemby.

- Det har blivit mycket lugnare här, säger Göran. Förr var det nog ganska "råjsigt" här, men nu verkar det som om de satsningar som gjorts ha lyckats.

Ingången till Gammelbacka köpcentrum
Bildtext I Gammelbacka finns allting nära till hands
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Samarbete med tredje sektorn

Borgå stad inledde för ett par år sedan ett samarbete med tredje sektorn för att få till stånd en förbättring på servicen i Gammelbacka. Ett konkret resultat är välfärdscentret som har uppförts där.

Göran Kreutziger är mycket nöjd med den service han blir erbjuden i Gammelbacka idag.

- Här finns ju allt, butik, post, apotek och bibliotek, bara 400 meter från min hemdörr, berättar Göran. Här finns allt man behöver nära och så är det ju inte långt ifrån centrum av Borgå stad heller, fortsätter han.

Diskussion om artikeln