Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Asfaltdjunglarna i Borgå filmas för TV

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En igelkott
Bild: Juha Laaksonen

Succéregissören och naturfilmaren Petteri Saario har ett nytt projekt på gång. Städernas asfaltdjungel och dess djurinvånare är i fokus i Saarios senaste dokumentärserie.

Petteri Saario och produktionsbolaget DocArt har en vädjan till Borgåborna:

- Låt oss veta vilka vilda djur som rör sig i din omgivning. Vi vill höra alla era urbana naturtips.

Efter tittarsuccén, dokumentärserien Den förtrollande vildmarken (Erämaan lumo) blickar Saario och hans team nu mot städerna. Den nya serien heter Asfaltdjunglar och har premiär i slutet av 2017.

Petteri Saario filmar på Tove Janssons Klovharun.
Bildtext Under inspelningen av Den förtrollande vildmarken besökte Petteri Saario bland annat Tove Janssons Klovharun.
Bild: DocArt / Sari Orkomies

Dokumentärserien vill utmana finländarna att se sin närmiljö på ett nytt sätt, att förstå städernas natur och naturens betydelse för människans välmående.

- Vi har redan själva blivit förvånade över den mångfald av djur som faktiskt bor i städerna. Mångfalden är större i städerna än exempelvis på en åker, säger producenten Tiina Saario.

Nära till djuren i Borgå

Serien kommer att filmas i ett antal städer, bland annat Åbo, Uleåborg och Villmanstrand samt i huvudstadsregionen. Men också regissörens hemstad Borgå ska synas.

- Vi har vårt kontor i Borgå så vi kan reagera ganska snabbt på de tips vi får in från närområdet. Till Uleåborg kan inte åka så där bara, säger Saario.

Tiina Saario, Petteri Saario, Antti Saario och Sari Orkomies på produktionsbolaget DocArt.
Bildtext Tiina Saario, Petteri Saario, Antti Saario och Sari Orkomies jobbar med den nya produktionen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Hittills har teamet fått in tips om igelkottar, hägrar och grävlingar i Borgåområdet.

- Folk brukar ha koll på vad som rör sig runt det egna hemmet. Men vi vet inte var det exempelvis bor igelkottar om ingen berättar det för oss.

Vanliga djur intresserar

Djuren behöver inte vara märkvärdiga på något sätt. Men om det exempelvis finns ett bo på ett spännande ställe så kan det intressera lite extra. Också blommor och växter som lever på underliga ställen kan man meddela om.

- Vi vill inte begränsa naturtipsen på något sätt. Allt kan man meddela oss om.

Man behöver inte vara rädd för att hamna på TV om man tipsar Petteri Saario om djur på bakgården. Ifall en människa har en nära relation med djuren kan det ändå bli aktuellt.

- Exempelvis mötte vi en man som har matat en knölsvansfamilj i sju års tid, hjälpt dem bygga bo och pratar med dem. Honom bad vi om lov att få filma, berättar Saario.

Bekanta miljöer ur ny synvinkel

Det är lätt att imponera på folk med majestätiska bilder från vildmarkerna, men i den nya satsningen gäller det att visa bekanta miljöer på nya, spännande sätt.

- Vi kommer att filma uppifrån, under vatten och under sådana tider på dygnet då folk vanligtvis sover. På det sättet hoppas vi kunna skapa en wow-känsla, säger Petteri Saario.

Dokumentärserien Asfaltdjunglar är en del av Finlands 100-årsfirande vars tema är Tillsammans. Saario hoppas kunna inspirera folk att tillsammans bege sig ut i naturen.

Om du har natur- och djurtips du vill dela med dig kan du kontakta produktionssekreteraren på sari.orkomies@wildfin.com eller kontakta Petteri Saario via dokumentärseriens Facebook-sida.

Programmet är inte längre tillgängligt
På de yttre skären är också skönheten karg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln