Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gör din egen växtmjölk

Från 2016
Uppdaterad 29.04.2016 08:10.
nötter och frön i skålar
Bild: YLE Strömsö

Mjölk kommer inte bara från kossor och getter, det finns också många olika sorters mjölk som är gjord av växter som havre, mandel och soja. Det tråkiga med växtmjölk är att det brukar vara ungefär dubbelt så dyrt som komjölk. Men det går snabbt och lätt att göra egen.

Gör din egen växtmjölk

Ingredienser

  • 1 deciliter (dl) havregryn - sojabönor, mandel med skal, sesamfrön eller ris funkar också fint
  • 1 nypa salt
  • 1 matsked (msk) råsocker
  • 8 deciliter (dl) kallt vatten
  • 1 kryddmått vaniljpulver - om du vill

Instruktioner

Blötlägg växterna i åtta timmar. Häll bort vattnet.

Lägg de blötlagda växterna i en kanna tillsammans med 8 dl vatten.

Ska du göra sojamjölk kokar du sojabönorna i 15 minuter innan du mixar, använd kokvattnet i mjölken.

Mixa med en stavmixer i ca 30 sekunder tills det har blivit mjölk.

Sila genom ett textilfilter och ”mjölka ur” all vätska ordentligt.

Smaksätt eventuellt med salt, socker och vaniljpulver.

Förvara mjölken i kylskåp och rör om innan du använder den. Den håller ca en vecka.

Tips!
Växtrivet som blir över i filtret är världens bästa kropps- och ansiktsskrubb. Jag tar med mig det in i duschen eller bastun och skrubbar hela kroppen och ansiktet med det. Det både smörjer och skrubbar kroppen på en gång.

Alexandra visar hur man kan göra sin egen växmjölk. - Spela upp på Arenan

Läs också:
Växtmjölk i stället för komjölk

Mer om ämnet på Yle Arenan