Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ljusa hockeyframtiden: "Ny kull av superstjärnor"

Från 2016
Uppdaterad 25.04.2016 19:55.
Jesse Puljujärvi var en viktig kugge i Finlands guldlag i junior-VM.
Bildtext Jesse Puljujärvi blev tungan på vågen för Finland.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Med guld i både U20-VM och U18-VM är det enkelt att utse Finland till världens bästa ishockeynation på juniorsidan. Då stämmer ishockeyprofilen Göran Stubb in i hyllningskören till Jesse Puljujärvi.

I natt krossade Finland bittra rivalen Sverige i finalen i U18-VM. Smålejonen vann med 6–1 efter en perfekt insats.

Därmed har Finland stått för en historisk prestation. Inget europeiskt land har tidigare tagit hem både U18-VM och U20-VM under samma säsong. Kanada och USA har gjort det varsin gång.

– Om man vinner båda turneringarna, är man bäst i världen. Det är ganska enkelt, säger Göran Stubb till Yle Sporten.

Göran Stubb är positivt inställd till CHL.
Bildtext Göran Stubb.
Bild: Yle

Blev bättre hela tiden

Stubb, Europachef för NHL:s scoutingverksamhet, hyllar de finländska guldhjältarna.

– Det var ett lag som blev bättre under säsongens gång. Tränaren Jussi Ahokas kan den här årsgruppen utantill och nu fick de pricken över i:et. Det här var en laginsats och när Jesse Puljujärvi kom in fick de precis vad de behövde.

Stubb stämmer in i Puljujärvis hyllningskör.

– Det är svårt att säga annat än positiva saker om honom. Han var bäst i U20-VM, tog ligabrons med Kärpät, silver i Champions Hockey League och nu världsmästare med U18-landslaget. Det är en enorm prestation.

– I U18-VM visade han verkligen sisu. Han spelade med ont i handen och magsjuka. Ändå gör han tre mål i finalen. När han kom med, förväntade sig alla att han skulle avgöra. Det gjorde han. Han visade stjärnglans. Dessutom tillför han alltid positivt tänkande. Han strålar av positiv energi.

"Man kan inte klaga nu"

Stubb påpekar att Finland vann U18-VM utan två av årskullens bästa spelare Olli Juolevi och Patrik Laine. De två fanns med i U20-VM på hemmaplan.

– Nu har vi verkligen en ny kull med blivande superstjärnor. Tidigare litade vi på en stomme med Selänne, Koivu och Lehtinen, men nu har de lagt av. Nu har vi ersättare till dem.

Stubb säger att satsningen på individuell teknik har gett utdelning nu.

– För några år sedan sackade vi efter rejält, men nu är vi där igen. I Nordamerika förstår inte de hur Finland år efter år är med och slåss om medaljerna, men det görs ett bra jobb här. Och även om Kalervo Kummola har skällts ut, kan man inte klaga på hur finländsk ishockey mår nu.

Diskussion om artikeln