Analys: Alla väntar på minister Sanni Grahn-Laasonens Guggenheimbesked
Bollen ligger hos staten i fallet Guggenheim. För att projektet ska gå vidare behövs vit rök i statens skorsten. Men än så länge är det tyst.
Det har varit tyst på Guggenheimfronten på sistone. Redan i höstas skrev vi att det är dödläge i förhandlingarna. Så verkar det vara ännu.
Stödföreningen Guggenheim Helsingin Tukisäätiö är på god väg med att samla ihop sitt kapital. Stiftelsen saknar en tredjedel av sin finansiering.
I det här skedet är Guggenheimmuseets framtid mer eller mindre upp till staten.
Ari Lahti, stödföreningen för Guggenheimmuseet
Många stora investerare har anslutit sig, men för att stiftelsen ska få ännu flera investerare så måste staten ge klartecken. Det tror ordförande Ari Lahti.
- I det här skedet är det mer eller mindre upp till staten, säger Lahti.
Stadens utredning ännu inte klar
Helsingfors stad har ännu inte fattat något politiskt beslut, utan väntar på sin interna utredning. Taloustutkimus har redan gjort en utredning över de ekonomiska konsekvenserna, men Helsingfors stad gör också en egen.
Den totala budgeten för Guggenheim är enligt beräkningar 156 miljoner euro. Där ingår licensavgiften som stiftelsen står för. Totalkostnaden för byggnaden är knappt 130 miljoner euro. Största delen av den summan landar på staten och Helsingfors, men det är fortfarande helt öppet hur stor andel Helsingfors stad betalar och hur stor statens andel blir.
Den totala budgeten för Guggenheim är enligt beräkningar 156 miljoner euro.
Utan ett statligt beslut är det osannolikt att Helsingfors stad deltar i projektet. Också de privata finansiärerna väntar på staten.
Helsingfors rapport är inte klar och den saknar också en offentlig tidtabell. Näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva vid Helsingfors stad säger att Guggenheimberedningen är en omfattande och komplicerad process.
- Det finns många faktorer som ännu ska behandlas. Rapporten är nästan klar men den har ännu inte sin slutgiltiga form, säger Rinkineva.
Vad innehållet i rapporten är avslöjar Rinkineva inte.
- Det är en omfattande bedömning av de ekonomiska följderna.
Något svar på när rapporten publiceras får vi inte.
Staden behöver staten och finansiärerna
Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen säger att Helsingfors stads utgångsläge alltid har varit att Guggenheim ska finansieras med offentliga medel. Det betyder både staten och de privata finansiärerna.
- Det är självklart att vi behöver staten, säger Viljanen.
Det är självklart att vi behöver staten.
Ritva Viljanen, biträdande stadsdirektör i Helsingfors
Viljanen säger att staden förbereder ett förslag som alla kan vara nöjda med, men att förslaget ännu inte hittat den formen.
Om staden kommer att fatta ett politiskt beslut före staten sagt sitt avslöjar inte Viljanen.
Finansiärerna behöver signaler
Redan i höstas sa Ari Lahti att det krävs att den offentliga sektorn ger signaler om att museet kan bli verklighet. Samma budskap gäller ännu i dag, hela projektet går på tomgång tills staten ger ett tecken.
- Vi [stiftelsen] behöver den offentliga sektorn, säger Lahti.
Enligt regeringskällor ska regeringen fatta beslut om Guggenheim inom maj månad.
Lahti säger att det är avgörande hur stor statens andel i Guggenheimmuseet är.
Men staten tiger.
Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) svarar inte på intervjuförfrågan.
Men det behöver varken betyda bu eller bä.
Grahn-Laasonens åsikt i frågan är inte klart definierad, men hon har sagt att "det är ett intressant projekt".
Enligt regeringskällor ska regeringen fatta beslut om Guggenheim inom maj månad - beslutet blir då endera ja eller nej till att finansiera en del av projektet. Då börjar hjulen snurra igen.
Då kan flera finansiärer kan lockas för att stödföreningen ska få ihop sin summa på 28 miljoner euro. Och staden kan fatta politiska beslut när den vet vilken statens roll är.
Alla väntar på Sanni Grahn-Laasonen.