Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Laine och Puljujärvi redo för NHL”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Jesse Puljujärvi och Patrik Laine är finländsk ishockeys stora framtidsnamn.
Bildtext Jesse Puljujärvi och Patrik Laine är finländsk ishockeys stora framtidsnamn.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finlands superlöften Jesse Puljujärvi och Patrik Laine kommer att väljas bland de första i sommarens NHL-draft. Enligt Göran Stubb talar allt för att dunderduon går direkt in i NHL.

Jesse Puljujärvis säsong innehåller guld i U18-VM och U20-VM, silver i Champions Hockey Lague och brons i ishockeyligan.

Patrik Laine har VM-guldet från U20-VM och ett ligaguld med Tappara på gaffeln.

Den finländska ishockeypubliken har lärt sig namnet på de två jättetalangerna – och Göran Stubb, Europachef för NHL:s scoutingverksamhet, är tydlig med hur bra de två är.

– De är så otroligt starka och skickliga för att vara i den åldern. De är oerhört mogna. De är redo för att spela i NHL direkt, säger han till Yle Sporten.

Storvuxna har fått chansen

I sommar kommer de två att NHL-draftas. Båda två förväntas gå bland de tre första tillsammans med amerikanen Auston Matthews. Vilken spelare som går först är ett lotteri.

– Det beror helt och hållet på vilken klubb som får välja först och vad den behöver. Men det är klart att alla älskar målskyttar. Patrik Laine och Jesse Puljujärvi är oerhört vassa målskyttar. De gör dessutom mål i de stora matcherna och de avgörande ögonblicken, säger Stubb.

Tack vare att Finland lade om fokus i juniorträningen för några år sedan och gav storvuxna spelare chansen att spela i landslag, har stora spelare som Puljujärvi och Laine kommit fram.

– Finland hade det mest storvuxna laget under U20-VM.

"Stor som ett hus"

Både Laine och Puljujärvi får spela U20-VM nästa vinter, men om de går till NHL finns det inga garantier att de dyker upp för att försvara guldet.

– De flesta klubbledarna i NHL ser ändå positivt på U20-VM. Men är de viktiga för sitt lag kanske de inte får komma dit, säger Stubb.

Trots det ser framtiden ljus ut. Stubb pekar bland annat ut Joona Koppanen, Aapeli Räsänen och Ukko-Pekka Luukkonen i U18-guldlaget.

– Det var viktigt för guldlaget att Luukkonen kom in. Han är född 1999 och får vara med nästa år också i U18-VM. Han räddar inte puckar, han bara står i vägen. Han är stor som ett hus, säger Stubb.

Diskussion om artikeln