Knepigt med konkurrens på järnvägarna
Regeringen borde skynda långsamt med att öppna tågtrafiken för mer konkurrens, anser forskare. Konkurrens borde inte vara ett självändamål, och det tar tid att bygga upp ett järnvägsbolag.
Inom godstrafiken har VR tillsvidare bara en enda konkurrent.
- Det här är ett lok med stort L, säger Tapani Parviainen med stolthet i rösten. Han visar oss runt i förarhytten i ett av Fenniarails nya diesellok på bangården i Kotka. Han har en lång järnvägskarriär bakom sig, först som lokförare vid VR och nu som materielansvarig direktör vid Fenniarail.
- Jag hade aldrig kunnat föreställa mig något sådant här då jag började utbilda mej till lokförare år 1975, skrattar han.
Godstrafiken öppnades för konkurrens 2007
Godstrafiken på järnvägarna öppnades för konkurrens år 2007, och Fenniarail grundades två år senare. Bolaget har i dag ett tiotal delägare.
Under våren ska Fenniarail börja transportera trävaror från Kemijärvi till Kotka. Bolaget äger tre diesellok, specialtillverkade i Tjeckien med finländsk spårvidd. Dessutom har man ett leasingkontrakt på 20 godsvagnar från Sverige.
Även om Fenniarail knappt har kommit igång med sin godstrafik ännu, siktar bolaget på att ha 10 procent av godstrafiken på Finlands järnvägar före 2020. För det behövs det ett 20-tal lok och ett hundratal lokförare. Och så fler betalande kunder förstås.
- Vi är helt övertygade om att Fenniarail blir lönsamt. Vi är ett litet företag och kan erbjuda våra kunder flexibla lösningar, säger vd:n Kimmo Rahkamo. Han har tidigare varit direktör vid Neste och har satsat egna pengar i Fenniarail.
Regeringen utreder alternativ inom personaltrafiken
Regeringen meddelade i höstas att VR:s ensamrätt inom persontrafiken ska slopas. VR kan alltså räkna med privata konkurrenter också inom persontrafiken.
- Det är fullt möjligt, säger Juha Honkatukia, äldre forskare vid Statens tekniska forskningscentral VTT. I bästa fall kan vi få fler inhemska bolag som investerar i bättre, modernare tågmateriel och infrastruktur.
Frågan är hur långt regeringen är beredd att gå. Ett mer drastiskt alternativ vore att flytta VR:s lok och vagnar till ett separat bolag, som sedan skulle hyra ut materielen till olika operatörer genom en serie anbudstävlingar.
VR skulle då bli en tågoperatör i mängden. Den här modellen är redan genomförbar i huvudstadsregionens närtrafik, men inom fjärrtrafiken kan den få oönskade följder. Konkurrensen skulle begränsas till en dragkamp om vem som får köra tågen.
- Det finns inte så mycket man kan göra för att skapa effektivitet och lägre kostnader i så fall, säger Honkatukia. Han uppmanar regeringen att följa Sveriges exempel: skynda långsamt och öppna valda delar av tågtrafiken på begränsade sträckor. Lämpligast vore att börja med Helsingforsregionens närtrafik och se hur det går.
Enligt kommunikationsminister Anne Berner ska regeringen utreda vilken modell som passar just Finland bäst, på möjligast fria marknadsvillkor. Detaljerna torde klarna före sommaren.
Näst sista stycket med Juha Honkatukias synpunkter preciserat 9.5.
