Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Familj till dödad tolvårig pojke får skadestånd

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tamil Rice sköts till döds av polisen.
Bild: EPA/DAVID MAXWELL

Myndigheterna i Cleveland har nått en överenskommelse om ersättning till den 12-åriga svarta pojken Tamir Rices familj. Han sköts till döds av en vit polis i november 2014 när han lekte med en leksakspistol i en park.

En parkbesökare hade larmat polisen och meddelat att en pojke siktade på folk med ett vapen i parken. Mannen påpekade också för larmcentralen att vapnet förmodligen inte var äkta. Den kvinna som förde vidare informationen till polisen nämnde inte att vapnet troligen var oäkta. Dessutom nämnde hon inte heller parkbesökarens kommentar om att det antagligen handlade om en tonårspojke.

Tamir Rice blev skjuten genast efter det att polisen stigit ur polisbilen. Polisen sköt pojken på ungefär tre meters avstånd.

Staden Cleveland ska betala familjen sex miljoner dollar (cirka 5,3 miljoner euro) - men behöver inte medge att det begicks ett fel då pojken blev skjuten till döds.

Fallet med Tamir Rice är bara ett i raden av liknande fall, och polisens handlande har lett till en het debatt om det övervåld som vita poliser använder mot svarta. Också kravaller har förekommit.

Stillbild ur den video som polisen i Cleveland publicerade.
Bildtext Stillbild ur den video som polisen publicerade.
Bild: EBU

Diskussion om artikeln