Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga nya bygguppmaningar i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En tomt i skogen, blåa vattenledningar som är dragna till tomten syns, likaså en liten skylt med tomtnumret 13, solsken
Bildtext Obebyggd tomt.
Bild: Yle/ Pia Santonen

Vasa kommer inte att skicka ut bygguppmaningar till ägarna av ungefär 90 obebyggda tomter. Det beslöt fullmäktige på måndag kväll.

Ärendet väckte en hel del diskussion och kom också att kräva en förhandlingspaus.

Klassiskt vänster-höger-upplägg

Politikerna på högerkanten var emot förslaget att skicka ut bygguppmaningar. Motiveringarna var att det dels inte behövs, eftersom det inte råder någon tomtbrist i Vasa just nu, samt att de obebyggda tomterna faktiskt genererar bra skatteintäkter. fastighetsskatten är högre på obebyggda tomter än på bebyggda.

På vänsterkanten, närmast inom socialdemokraterna och de gröna, var man av den åsikten att staden ska gå vidare med bygguppmaningsförfarandet. Efter röstning blev det dock klart att bygguppmaningar inte kommer att skickas ut eftersom förslaget förkastades.

Juridiskt problem?

Ett intressant juridiskt problem kan nu uppstå, eftersom staden så sent som 2009 skickade ut bygguppmaningar till tomtägare i andra områden. Merparten av de tomterna har blivit bebyggda sedan dess.

Utom tvivel står i varje fall att de tomtägarna inte behandlats på samma sätt som ägarna till de 90 tomter som nu undgår bygguppmaning.

Diskussion om artikeln