Två ledande gayaktivister höggs ihjäl i Bangladesh
Två kända gayaktivister i Bangladesh har mördats av misstänkta jihadister i en privat bostad i huvudstaden Dhaka.
Upp till sex män som skanderade religiösa slagord bröt sig in i bostaden och knivhögg gayaktivisterna till döds.
De mördade aktivisterna Xulhaz Mannan och Mahbub Tonoy har arbetat för USA:s ambassad och biståndsorganisationen USAID.
Mannan var också chefredaktör för Bangladesh första och enda gaytidskrift Roopban, medan Tonoy var tidningens styrelsemedlem.
Tidskriften som grundades för två år sedan är det främsta språkröret för sexuella minoriteter i Bangladesh.
Den får finansiellt stöd av flera ambassader och har än så länge tolererats av myndigheter trots att homosexualitet har bannlysts i Bangladesh.
- Jag är förkrossad av det brutala mordet på Xulhaz Mannan och en annan ung man. Xulhaz var mer än en kollega, han var en kär vän, sade USA:s ambassadör Marcia Bernicat i ett uttalande.
Våg av attacker mot aktivister och bloggare
Bostadshusets säkerhetsvakt Parvez Mollah som också knivhöggs, säger att en grupp män som påstod sig vara stadsbud trängde sig in Mannans bostad.
Männen som skanderade Allahu Akbar då de lämnade bostadshuset, misstänks ha varit militanta jihadister.
Bangladesh har plågats av en våg av attacker mot utlänningar, minoriteter, bloggare och andra liberala intellektuella som professorer.
Regeringen har fått hård kritik trots att den har försökt slå ner radikala islamister i landet som officiellt är sekulärt, trots sin stora muslimska majoritet.
Både inhemska och utländska människorättsgrupper som Amnesty International har krävt att regeringen trappar upp kampen mot religiöst motiverat våld.
- Attacken pekar på den skrämmande bristen på skydd för fredliga aktivister i landet, säger Amnestys chef för Sydasien Champa Patel.
Amnesty påpekar också att homosexualitet är olagligt och att det därför är svårt för gayaktivister att rapportera om hot eller angrepp till polisen.
USA kan erbjuda asyl åt bloggare
Det amerikanska utrikesministeriet talesman John Kirby säger att USA överväger att erbjuda asyl åt hotade bloggare i Bangladesh.
USA:s utrikesminister John Kerry fördömde också attacken.
- Vi följer fortfarande principerna som var så viktiga för Xulhaz och vi lovar att stöda alla som arbetar för tolerans och mänskliga rättigheter i Bangladesh, sade Kerry i ett uttalande.