Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Beväpnade män angrep polishögkvarter i Acapulco

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Polisen patrullerar gator efter eldstriden som krävde ett dödsoffer. Säkerheten har skärpts i Acapulco där över 200 personer har mördats hittils i år
Bildtext Polisen genomsökte bilar efter eldstriden som krävde ett dödsoffer. Säkerheten har skärpts i Acapulco där över 200 personer har mördats hittils i år
Bild: EPA/FRANCISCA MEZA

Beväpnade män har angripit polisen i den mexikanska badorten Acapulco i koordinerade attacker som krävde endast ett dödsoffer trots häftiga eldstrider i stadskärnan.

Männen som tros tillhöra ett kriminellt gäng, angrep samtidigt den federala polisens lokala högkvarter och ett hotell där många av poliserna bodde.

En av gärningsmännen dödades medan en polisman sårades.

Strandboulevarden i Acapulco och många barer och restauranger stängdes på grund av eldstriden som var häftig trots att den inte krävde fler dödsoffer.

Polisen fann en stor summa pengar i en bil som gärningsmännen lämnade efter sig och man antar att det var en del av de pengar som männen fick som lön för attacken.

En av världens farligaste städer numera

Delstaten Guerreros åklagare säger att attacken kan ha varit en hämnd för att man har gripit flera ledare för narkotikakarteller i Guerrero på sistone.

Acapulco har under de senaste åren blivit en av världens farligaste städer och delstatens guvernör vädjar om lugn.

- Vi har läget under kontroll försäkrade guvernören Hector Astudillo efter nyheter om att många föräldrar är rädda för att skicka sina barn till skolan efter eldstriden.

Ärkebiskopen i Acapulco bad församlingsmedlemmar att be, att undvika våldsamma platser och att inte ge upp hoppet om att återta staden från våldsverkare.

Men det är så gott som omöjligt för stadsbor att undvika platser som strandboulevarden och hotell och restauranger i stadskärnan där det har förekommit skottlossning.

Över 200 mördade hittills i år

I fjol mördades över 900 personer i staden som har omkring 800 000 invånare och under årets tre första månader har det redan skett 205 mord.

USA förbjöd den här månaden federalt anställda från att besöka Acapulco på grund av våldet.

Säkerheten har skärpts i staden med hjälp av 1 200 federala poliser och över 2 000 soldater.

En journalist hade mördats i sitt hem på en annan ort i delstaten Guerrero några timmar före eldstriden i Acapulco.

Tidnings- och radiojournalisten Fansisco Beltran sköts ihjäl av en grupp män efter att han hade fört sin dotter till busstationen.

Beltran var dem femte journalisten som har mördats i år i Mexico

Diskussion om artikeln