Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjernobylbarnen kom på hälsoläger till Närpes

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Rehabiliteringsläger på Söff 1996.
Bildtext Rehabiliteringsläger på Söff i Närpes 1996.
Bild: Hoppets Stjärna

Det blev nästan en folkrörelse att vilja hjälpa de barn som drabbats av sköldkörtelcancer efter katastrofen i Tjernobyl. På flera håll i Finland och i Europa ordnades rehabiliteringsläger för barnen. En av lägerorterna var Närpes.

Brage Pörtfors i Närpes började som frivilligarbetare, sedan blev han verksamhetsledare på Hoppets Stjärna och hade hand om lägren i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

- Jag minns de här barnen hur ynkliga de var när de kom och hur välmående de var när de åkte hem, säger Brage Pörtfors, som blev verksamhetsledare för Hoppets Stjärna i Närpes under den här tiden.

Brage Pörtfors
Bildtext Brage Pörtfors
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Brage Pörtfors började som frivilligarbetare som kunde tänka sig att avvara högt två timmar av sin arbetsdag för barnens väl. De timmarna blev till tre veckor och senare till åtta år. Han tackade utan att tveka ja till att bli verksamhetsledare för Hoppets Stjärna.

Det betydde samtidigt att han slutade som företagare.

Sålde sitt företag

- Hoppets Stjärnas ordförande Trygve Erikson frågade mig en fredag om jag kunde tänkta mig att bli verksamhetsledare. Jag tackade ja. På måndagen sålde jag mitt företag, säger Pörtfors.

Det första lägret för cancersjuka barn från Vitryssland och Ukraina ordnades 1995 på Söff i Yttermark.

Barnen på lägret var mellan 7 och 15 år gamla. Hoppets Stjärna tog emot tre grupper per sommar. Läger ordnades också i Borgå, Oravais och Nykarleby.

Närpes ger ren luft åt barnen från Gomel, Vitryssland - Spela upp på Arenan

Hoppets Stjärna samarbetade med en organisation i Vitryssland som också skickade sina representanter till lägren. Barnsjukhuset i Gomel valde ut de som var i störst behov av att få komma på lägret.

Alla hade sköldkörtelcancer

Ulla Slama är allmänläkare med sköldkörtelproblem som specialintresse. I mötet med barnen från Tjernobyl blev det klart att det var den banan hon skulle in på i sitt medicinska värv.

- Jag arbetade på akuten och kunde lite ryska och träffade de här barnen och pratade med deras läkare. På det sättet kom jag in på det här området, säger Ulla Slama.

Hon har hållit flera föreläsningar om tjernobylbarnen.

- Vi har haft ungefär 250 barn på rehabiliteringsläger i Närpes och alla hade sköldkörtelcancer, säger Slama.

Sommarläger för Tjernobylbarn - Spela upp på Arenan

Kan utveckla cancer efter 60 år

Barnen drabbades hårdast efter tjernobylkatastrofen eftersom de var mer mottagliga för strålningen, förklarar Slama.

- Den radioaktiva joniserande strålningen förändrar det genetiska materialet, speciellt hos barn. Förändringen kan leda till att cancer utbryter i sköldkörteln.

Strålningen kan leda till att cancer bryter ut även senare i livet eftersom förändringen sitter kvar hela livet.

- Till och med sextio år senare kan cancer bryta ut på grund av strålning som man fått i barndomen, säger Ulla Slama.

Flera av de barn som deltog i lägren var spädbarn när katastrofen inträffade 1986.

- Jag minns många mammor som berättade att just den där dagen låg babyn i barnvagnen ute på gården och det regnade. Där fick det väl sin början, säger Brage Pörtfors.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln