Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omöjligt för kommuner att granska mammografin

Från 2016
Uppdaterad 26.04.2016 09:28.
mammografi för bröstcancer
Bild: YLE

Flera svenskspråkiga kommuner har anlitat det prickade mammografibolaget Suomen Radiologiakeskus, bland annat Lovisa, Borgå och Sjundeå. Kommunerna vet inte hur de ska kunna granska servicekvaliteten, trots att det är deras skyldighet.

Mammografiföretaget har fått anmärkning av tillsynsmyndigheten Valvira för att det begått fel i mammografiundersökningarna. Det har lett till att cancerfall inte upptäckts i tid. Dessutom har det tappat bort runt 3 000 patientkort och haft brister i sin statistikrapportering.

Medicinalråd Markus Henriksson på Valvira säger att kommunerna har en skyldighet att övervaka att mammografiundersökningarna görs på rätt sätt.

- Alltid när kommunerna skaffar sådan verksamhet måste de granska kvaliteten och följa upp den, säger Henriksson.

Larm slogs redan 2014

Över 60 kommuner anlitade företaget 2012-2014 och de första anmärkningarna kom 2014. Det var två radiologer från centralsjukhusen som varnade för brister i de mammografiundersökningar som företaget hade gjort. Också Finlands cancerregister informerade kommunerna och uppmanade dem att följa upp verksamheten.

- Vi har inte fått några klagomål om företaget. Det är klart att man blir uppmärksam när det kommer allmän information, men samtidigt fanns det inget beslut på att man inte kunde använda dem, säger Benita Öhberg, grundtrygghetschef i Sjundeå.

Hon har frågat Valvira vad kommunen borde göra. Kommunen anlitar fortfarande företaget, men avtalet tar slut efter i år. Och årets undersökningar har redan gjorts.

- Vi kan kanske inte kalla in alla på nytt. Vi måste vänta och se vad utredningen ger. Inte har Valvira heller något mera om det här just nu, säger Öhberg.

Hur ska kommunen övervaka?

På frågan om kommunens skyldighet att övervaka kvaliteten säger Öhberg att de inte vet hur det ska ske i praktiken.

- Jag har frågat Valvira vad det finns för instrument. Det finns egentligen inte några. Man kan göra stickprov, begära bilder och ha ett annat företaget att titta på dem, men det är helt omöjligt att granska alla undersökningar. Det är sårbart.

Valvira fortsätter att utreda svängarna kring Suomen Radiologiakeskus. Också på Social- och hälsovårdsministeriet funderar man på hur man kan övervaka screeningföretagen. Tytti Sarkela, chef för screening vid Finlands cancerregister, sitter med i ministeriets arbetsgrupp.

- Att ordnandet av mamografin ligger på så många instanser är ett problem, säger Sarkela.

Diskussion om artikeln