Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kollektivet sporrar till arbete

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Krister Uggeldahl, Anders Grönroos och Pia Lindén-Lamoureux
Bildtext Krister Uggeldahl, Anders Grönroos och Pia Lindén-Lamoureux jobbar i ett löst kollektiv på Kåren.
Bild: Yle/Adrian Perera

Ett löst kollektiv av frilansare och egenföretgare huserar i Kåren i Åbo. I den lilla kontorslokalen pryds hyllorna och skrivborden av hundratals lp-skivor, boktravar med filmteori och handgjorda smycken.

Kollektivet består av gamla bekanta och vänner. Anders Grönroos började hyra lokalen i början av 2000-talet, men har på senare år delat lokalen med frun Terese Grön, producenten Pia Lindén-Lamoureux och filmkritikern Krister Uggeldahl.

- Jag har alltid tänkt att jag och Anders kommer att jobba tillsammans. Vi har samma inställning till arbete: vi jobbar hårt, men utan veck i pannan, säger Uggeldahl.

Arbetsbordet på Kåren
Bildtext Bland annat filmböcker hittar man i kollektivets arbetsutrymmen.
Bild: Yle/Adrian Perera

Enligt Uggeldahl är filmkritiken i Finland främst Helsingforsbaserad.

- Jag känner mig som en ensamvarg här i Åbo. Att dela rum på det här viset sporrar till arbete.

Grönroos anser inte att man i första hand ska bli egenföretagare inom kultursektorn.

- Det lönar sig om du har jobb för en längre tid. Om du är arbetslös en månad är det inte lika roligt. Att vara frilansare i ett kollektiv är socialt och ekonomiskt vettigt i och med att du delar hyran, säger Grönroos.

- Man måste vara lyhörd för den andras arbetssituation för att få det att fungera, säger Pia Lindén-Lamoureux, man måste ge arbetsro åt varandra.

- Det är viktigt att få komma till ett kontor istället för att jobba hemma och det är lättare att skilja jobb från fritid. Att ha arbetskamrater ger dynamik i arbetet, tycker de alla tre som är nöjda med sitt utrymme på Kåren.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln