Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antikärnkraftsaktivister gripna i Pyhäjoki

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Aktivister vid Fennovoima
Bild: Yle

Aktionen vid Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki har uratat i både stenkastning och hot. Polisen har sammanlagt gripit 37 personer vid kärnkraftsbygget.

Några aktivister tog sig över stängslet till byggarbetsplatsen i förmiddags, och en del stoppade också trafiken genom att sätta sig på vägen till kärnkraftsbygget. Cirka fyrtio aktivister hade samlats vid bygget med det uttryckliga målet att störa arbetet.

Yle Uleåborgs reporter utsattes för stenkastning när han bevakade händelserna i Pyhäjoki. En del av stenarna ska ha varit stora. En maskerad person hade också hotat söndra reporterns kamera.

Tidigare rapporterades att några personer gripits efter att de olovligt tagit sig in på anläggningens område.

I samband med gripandet sprutades även pepparspray och en annan av Yles reportrar på plats var en av dem som drabbades av sprayen.

Aktivisterna säger att arbetet på Fennovoimas enhet stoppades av aktionen under förmiddagen. Fennovoima tillbakavisar de här uppgifterna.

Planerad, men delvis hemlig aktion

Under morgonen talade Yles reportrar i Uleåborg med aktivisterna utanför bygget.

- Vårt mål är att ta oss över stängslet och stoppa arbetet, sade en anonym aktivist.

Gruppen vill protestera mot Pyhäjoki just i dag, trettio år efter Tjernobyl-katastrofen. Dagens exakta program hölls ändå hemligt. Inte ens alla aktivister visste när aktionen skulle inledas.

Polisen på plats

Polisen var beredd att ingripa vid behov. Bygget övervakas dygnet runt och polisstyrkan på plats har förstärkts.

Polisen meddelade att man ingriper om någon försöker ta sig över staketet eller gör sig skyldig till andra olagligheter.

Även aktivisterna har varit medvetna om polisens närvaro.

- Det kan hända att en del av oss grips. Men det är vi beredda på med tanke på målet för vår aktion, sade den anonyma aktivisten imorse.

Pro Hanhikivi inte med

Bakom dagens antikärnkraftsaktion står en hel rad personer och grupper.

Den kanske mest kända Pyhäjoki-kritiska gruppen, Pro Hanhikivi ställer sig ändå utanför protesten.

Det meddelar Pro Hanhikivi på sin webbplats.

Artikeln uppdaterad kl. 11:05 med uppgiften om gripandet av några aktivister, samt 11:35 med Pyhäjokis kommentar och 12:50 med uppgifterna om stenkastning.

Diskussion om artikeln