Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskar Kirmes planerar att ta risker i OS-debuten

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

I OS-kvaltävlingen i Rio för drygt en vecka sen tog gymnasten Oskar Kirmes det säkra för det osäkra och säkrade Finlands första OS-framträdande för en manlig gymnast på 44 år. Då han åker tillbaka till Rio i början av augusti tänker han slåss.

– Att åka till OS för att vara på säkra sidan och kanske just och just komma till mångkampsfinal, det känns inte rätt. Man åker inte till OS varje dag, så då man gör det, vill man nog satsa lite och slåss om bra placeringar, säger Kirmes, vars största mål är OS i Tokyo om fyra år.

– Några medaljer kan jag inte slåss om ännu, sådana övningar har jag inte. Men jag har ganska många nya övningar på alla redskap. Kvalet var för viktigt för att jag skulle våga göra dem där, men i OS är jag beredd att ta risker.

Oskars tränare, pappan Mati Kirmes är inne på samma linje.

– Han har några nya övningar och på bygel, räck och barr kan vi bra lägga till lite svårigheter. På det sättet kan vi få lite högre utgångspoäng. Om han chansar lite och lyckas, kan man till och med hoppas på mångkampsfinal, säger Mati.

Gymnastiktränaren Mati Kirmes i träningssalen i Esbo, april 2016
Bildtext Mati Kirmes tränar sina söner och är chefstränare i Espoon Telinetaiturit.
Bild: Yle

Inom maj månad har Oskar chans att testa sina nya övningar på tävling. Först kommer de nordiska mästerskapen på Island, därefter en världscuptävling i Bulgarien och i slutet av månaden ännu EM i Schweiz.

– Jag vill gärna pröva på något nytt i alla tre tävlingarna, men EM är också en lagtävling, så då
vill man inte misslyckas för mycket. Jag ska tala med landslagstränaren och höra vad han tycker också.

OS-kvalet gynnar de stora

Som OS-kvalet till Rio var upplagt, hade bara en finländsk mångkampsgymnast möjlighet att nå OS. De stora gymnastiknationerna har plockat platser som lag, vilket innebär att fem gymnaster från varje land får chansen.

Är systemet det samma inför OS i Tokyo 2020 är läget för de finländska mångkampsgymnasternas del lika svårt som nu, tror Mati Kirmes.

– Så mycket hinner vi inte göra på fyra år, att vi skulle kunna hoppas på en lagplats till nästa OS. För ett litet land som Finland är det mycket svårt att få fram 5-6 starka mångkampsgymnaster. Men skulle lagets storlek minskas till fyra, är chanserna förstås större, säger Kirmes, som i Heikki Niva har en annan mångkampsadept som kunde ha tävlat om en OS-plats.

Gymnasten Robert Kirmes i träningssalen i Esbo, april 2016
Bildtext Robert Kirmes är flerfaldig FM-medaljör i ungdomsklassen.
Bild: Yle

Inom familjen finns också Oskars fyra år yngre bror Robert, 16, som idag ingår i ungdomslandslaget och som drömmer om att få göra Oskar sällskap till OS i Tokyo om fyra år.

– Det är en stor dröm och man måste kämpa hårt för att kommit dit. Det skulle vara roligt att tävla med Oskar och kanske också mot honom, säger Robert Kirmes.

Fler individuella gymnaster 2020?

Enligt ett nytt förslag om hur OS-platserna till Tokyo kunde fördelas, skulle det bli lite lättare för små gymnastiknationer att kvalificera fler än en mångkampsgymnast till OS, men inga beslut har ännu fattats.

För de små nationernas redskapsspecialister har systemet varit ännu tuffare, då deras enda väg till OS varit att vinna medalj i VM året innan OS. Det var den vägen hoppspecialisten Tomi Tuuha hade hoppats gå, men då han blev sjuk på tävlingsdagen, gick fyra års arbete delvis till spillo.

Genom att minska lagens storlek från fem till fyra gymnaster skulle tolv OS-platser friställas för enskilda gymnaster och även specialisterna skulle få en andra chans via världscupen.

Den artistiska gymnastikens deltagarkvot i OS är 98 manliga och 98 kvinnliga gymnaster.

Diskussion om artikeln