Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finland och Sverige utvecklar gemensam marin stridsgrupp

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Marinens fartyg tar iland i Pansio i Åbo
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Linus Hoffman

Finland och Sverige fortsätter att utveckla sitt marina samarbete. Man håller dessutom på att utveckla en gemensam marin stridsgrupp, som går under namnet Swedish-Finnish Naval Task Group.

Övningsmässigt kommer länderna i år att samöva i bland annat övningen SWEFINEX16 i slutet av maj utanför Gotland, och vid övningen Baltops 16, som inleds i övningsområdet i Syndalen i Hangö i början av juni.

Stabschefen för marinen, amiral Juha Vauhkonen, berättar att de gemensamma målen nu har blivit tydligare.

- Vi har ganska långa traditioner när det gäller att öva med Sverige, men nu har det blivit ännu viktigare att öva ihop och vi är också mer organiserade än tidigare. Inte minst när det handlar om den gemensamma marina stridsgruppen Swedish-Finnish Naval Task Group.

Ett mål man vill nå i det här finsk-svenska samarbetet är att man nästa år ska kunna använda de gemensamma förmågorna på ett bättre sätt när det gäller gemensam sjöövervakning. De här planerna kräver att de svenska och finska lagarna tillåter det, men det är ett arbete som enligt amiral Juha Vauhkonen redan är på gång.

År 2023 är målet att Swedish-Finnish Naval Task Group ska kunna operera exempelvis vid krishanteringsuppgifter, både i och utanför Östersjön.

Stabschefen för marinen, amiral Juha Vauhkonen.
Bildtext Stabschefen för marinen, amiral Juha Vauhkonen.
Bild: Yle / Peter Karlberg
Kommendören för Nylands brigad, kommodor Kjell Törner.
Bildtext Kommendören för Nylands brigad, Kjell Törner.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Eventuella gemensamma internationella insatser kommer att vara politiska beslut, men syftet med den här gemensamma marina stridsgruppen är att kunna dra nytta av varandras styrkor. Det man har just nu är en gemensam stab, en ytstridsenhet, en minröjnings- och en amfibieenhet plus en underhållsenhet.

Kommendören för Nylands brigad, Kjell Törner, beskriver var årets övningsfokus kommer att ligga.

- I år är det speciellt viktigt att vi övar vår gemensamma stab. Så att den från och med nästa år är redo att rycka ut vid en möjlig krishanteringsoperation och leda hela den här amfibietruppen. Vi övar ju för att den vid behov ska kunna användas av FN, EU, Nato eller den som nu utför det mandat som FN ger.

Mer information hittar du på Marinens webbplats.

marinens vapen
Bildtext Marinens vapen
Bild: Yle / Peter Karlberg

Diskussion om artikeln