Hoppa till huvudinnehåll

Vega

En gul sånggrupp med glasögon

Från 2016
Uppdaterad 06.05.2016 13:45.
Vier Brillen, humorgrupp från Göteborg
Bildtext Göteborgsgruppen Vier Brillen gästar Hangö

Det är inte många här i svenskfinland som upplevt de gulklädda göteborgarna Vier Brillen på scen. Ett fåtal kanske har hört någon av deras låtar. Nu kommer de till Nordisk Visfest i Hangö i sommar. Ett bra val av visarrangörerna som vet att publiken kommer till Kulturmagasinet Victor för att ha roligt.

Vier Brillen kommer att avsluta lördagskvällen i Kulturmagasinet Victor i Hangö 18 juni. Det garanterar både svängig musik med mycket blås, roliga låtar och ett mellansnack med göteborgshumor.

Rim på John McEnroe

Vier Brillen skriver sina sånger själva. Låtarna har finurliga texter om sådant som syslöjd, spårvagnskontrollanter, silikonbröst, Folkpartiet, Gud, Partille, Makedonien, Zinedine Zidane och kärlek, kärlek, kärlek.

Och så lyckas de med att vid elva tillfällen få till ett rim på den gamle tennisspelaren John McEnroe. Nämligen i sången Den underbara historien om Björn Borg och John McEnroe.

Den låten finns med på en av gruppens skivor som kommit under årens lopp, Vi ska alla dö en gång.

Hisingens Nationalorkester

Vier Brillen, som de facto kommer till visfesten i Hangö sex-manna-starkt, har spelat sedan mitten av 90-talet. Firmafester, välgörenhetskonserter, skåneturnéer, röntgenläkarkongresser, poolparty i Turkiet - ingen scen är främmande för Hisingens Nationalorkester.

Det är faktiskt en utnämning bandet fått en gång. Lite oklart av vem, men det är en utnämning som bandmedlemmarna gärna använder.

Musiken och texterna går i Hasse & Tages anda. Eller inspirerade av Povel Ramel kanske. Eller så har sångerna skrivits på Alf Hambes toalett. Eller inspirerats av Galenskaparna.

I det sistnämnda finns ohjälpligen den största likheten.

Vier Brillens test

Den gulklädda gruppen har också skapat ett test för alla som funderar på att engagera Vier Brillen för en fest av något slag. Passar dom in?

Vier Brillen uppträder visserligen både tillsammans med en manskör, i ett fängelse och, som sagt, i Finland i sommar. Men för säkerhets skull kan det vara bra att göra testet.

I värsta fall blir matchningen så dålig mellan dig och Vier Brillen att du får lov att anställa Galenskaparna istället. Eller ett coverband. Eller ordna en lugn poängpromenad på din fest.

Gör ett modigt försök! Gör Vier Brillens test här!

Hela programmet för Nordisk Visfest i Hangö 17-18.6 i Vega Visor!
I Vega 2.5 kl. 21.05 och 8.5 kl. 8.05

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln