Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På TV just nu: Real utan Ronaldo i Manchester

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Vincent Kompany mot Cristiano Ronaldo hösten 2012.
Bildtext Vincent Kompany mot Cristiano Ronaldo hösten 2012.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Manchester City har nått semifinalskedet i Champions League för första gången i klubbens historia. Utmaningen i debuten kunde knappast bli tuffare, när Real Madrid kommer på besök på tisdagskvällen.

I den inhemska ligan kämpar City fortfarande med tår och naglar för att nå Champions League-plats nästa säsong. Real Madrid slåss i sin tur om ligatiteln i Spanien, men vill öka på antalet Champions League- och Europacup-segrar till elva i maj i Milano.

Bägge lagen vilade en del nyckelspelare under sina veckoslutsdrabbningar, som för både City och Real slutade i seger.

Manchester City slog Stoke komfortabelt på hemmaplan med 4-0 medan Real Madrid fick komma från ett 0-2-underläge för besegra Rayo Vallecano med 3-2. För City vilade bland annat lagkaptenen och mittbacken Vincent Kompany medan Real startade med Sergio Ramos och Luka Modric på bänken samtidigt som Cristiano Ronaldo inte medverkade alls.

Ronaldo har bland annat tack vare tre hattrick redan gjort 16 mål under Champions League-säsongen 2015-2016 och behöver endast ett mål till för att tangera sitt rekord (17 mål) från säsongen 2013-2014.

I Ronaldos frånvaro i helgen gjorde Gareth Bale två mål, hans 20:e och 21:a i La Liga denna säsong. Karim Benzema spelade 42 minuter mot Vallecano, men utgick strax före paus.

Tillsammans har Benzema, Bale och Cristiano Ronaldo (även kallade för BBC), stått för 75 mål i La Liga denna säsong.

När laguppställningarna presenterades (20.45) stod det klart att Ronaldo inte ens finns med på bänken.

Vad säger tränarna?

Manuel Pellegrini, Manchester City

Manuel Pellegrini på presskonferens inför match.
Bildtext Manuel Pellegrini.
Bild: EPA/PETER POWELL

"Vi måste njuta nu i semifinalerna, det är inte något vi åstadkommer varje år. Spelarna vet det. Vi får inte bli för bekväma heller och vara nöjda. Alla vill verkligen fortsätta turneringen, vi vill spela i finalen. Vi kommer att spela för att vinna. Vi kan inte bara försvara oss för att nå finalen, jag har alltid försökt ställa upp med lag som spelar bra fotboll, konstaterade Pellegrini och avrundade vackert med: ”We need a hot heart and a cool mind."

Zinedine Zidane, Real Madrid

Zinedine Zidane laddar för match mot Manchester City.
Bildtext Zinedine Zidane.
Bild: EPA / Peter Powell / AllOverPRess

"Vi är i form, vi är kanske i säsongens bästa form just nu. Vi skall göra vårt yttersta för att göra mål och samtidigt undvika att släppa in mål. Utgångsläget i matchen och matchparet känns verkligen som 50/50. Du kan förbereda dig hur mycket som helst för dessa stora matcher, men sen blir verkligheten något helt annat än vad du hade tänkt dig.

Motståndarna (City) är ett bra lag. Ger man dom yta kommer det att straffa sig. Spelarna tar sig in mellan linjerna och skapar problem för oss. Utan mål måste vi vara kompakta och försvara oss: när vi väl får tag på bollen skall vi försöka orsaka skada. Spelarna är verkligen fokuserade, jag känner av samma stämning som våren 2014", sade Zidane på måndagen.

Inbördes möten?

Endast två stycken, ställdes mot varandra i gruppspelet Champions League-hösten 2012.

Inledningen i Madrid tog Real hem med 3-2 efter att ha legat under två gånger – Dzeko och Kolarov nätade för hemmalaget men Marcelo och Benzema satte kvitteringarna – segermålet satte Ronaldo i den 90:e minuten.

I november samma höst möttes lagen i Manchester och spelade ut en 1-1-match där Karim Benzema igen nätade för Real, men Sergio Aguero kvitterade på straff i den andra halvleken efter att Alvaro Arbeloa orsakat straffen och dragit på sig sitt andra gula för dagen.

Poängen för City var den ena av totalt tre den hösten, man blev obönhörligen sist i gruppen bakom Ajax, Real och Dortmund (som vann gruppen).

Real gick vidare på 11 poäng men torskade sen i semifinal mot Dortmund med 3-4 totalt.

Dagens domare

Cüneyt Cakir, försäkringsbranschman från Istanbul, tar ansvar för att rättvisan skipas. Cakir är 39 år gammal och har samlat på sig en hel del erfarenhet längs med åren.

Han har med sig sina fem turkiska assistenter till Manchester och blev ifjol i Berlin den första turkiska domaren att döma en final av Europacup- eller Champions League-dignitet då han dömde Juventus-Barcelona i maj.

Given bland de 18 domare som dömer vid EM i Frankrike i sommar.

Var, när och hur?

Matchen spelas på City of Manchester Stadium i Manchester och avspark sker klockan 21.45.

Du kan följa matchen med svenskt referat av Antti Koivukangas antingen i TV2 eller via Yle Arenan.

[21.18: Artikeln och rubriken uppdaterad]

Diskussion om artikeln