Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Vegetarianism allt populärare bland Vasas unga

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:54.
Ida och Venla i Borgaregatans skola äter lunch.
Bildtext Ida och Venla i Borgaregatans skola äter lunch.
Bild: Yle/Emely Bendtsen

I Vasas skolor har andelen vegetarianer ökat under det senaste året. Trenden märks speciellt mycket av i Vasa övningsskolas gymnasium där var femte elev nu antingen är vegetarian eller vegan.

I början av läsåret var endast ett fåtal elever i Vasa Övningsskolas gymnasium vegetarianer, men nu har fler ungdomar slutat äta kött och kön till vegedisken blir längre och längre för var dag.

Ungdomarna som valt vegetariska alternativ är nästan uteslutande flickor.

Trenden börjar också sakta men säkert märkas av i andra skolor. I Vasa stads gymnasieskolor finns ett tiotal elever som äter vegetarisk alternativt vegansk mat.

Högstadierna har ändå fortsättningsvis bara 4-5 vegetarianer per skola. Även i Vasa övningsskolas högstadium är bara några få elever vegetarianer.

Skolbespisning.
Bild: Yle/Emely Bendtsen

Hälsa först, sedan ideologi

Ida och Venla från Borgaregatans skola har också märkt av trenden och Venla har själv slutat äta rött kött. Hon säger att de bakomliggande orsakerna var hälsofördelarna och att kött helt enkelt inte är aptitretande längre när hon tänker på djurens situation.

När Alexandra Björkholm kom till Övningsskolans gymnasium förra hösten var hon den enda veganen i skolan. Nu har också andra hoppat på trenden och blivit veganer och Alexandra är glad över att se förändringen.

Också kompisen Matilda Knutar är vegan och båda säger att den huvudsakliga orsaken var hälsan. De etiska skälen kom senare. Till detta säger båda att youtube och dokumentärer om köttindustrin och djurens situation spelade en stor roll.

- Efter ett tag glömde jag mina gamla sätt att tänka kring djurens situation och jag började undra hur jag alls kan ha tänkt som jag gjorde förr, säger Alexandra.

Båda har också märkt att i takt med att vegetarianismen och veganismen ökat har också attityden mot dessa ändrats och att omgivningen börjat inse att man inte behöver vara någon extremist för att vara vegan.

- Många blir också veganer av hälsoskäl, påpekar Matilda.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att en hälsosam vegetarisk kost är svår att upprätthålla och att man måste vara väldigt noga med att få i sig alla nödvändiga vitaminer och proteiner. Om man väljer en helt vegetarisk kost kan man bli tvungen att äta diverse kosttillskott för att undvika trötthet och andra hälsoeffekter.

Pojken mot strömmen

Ungdomarna som valt vegetariska alternativ är nästan uteslutande flickor. Elias Berglund är en av de få pojkar bland Vasa övningskolas gymnasiums 50 vegetarianer.

- Det kanske inte upplevs så macho att vara vegetarian, funderar Elias.

Elias blev vegetarian för ungefär ett år sedan efter att ha sett diverse dokumentärer om köttindustrin och anser att hans vegetariska livsstil går bra, “det fungerar bra” säger han och fortsätter, “det finns många alternativ och den vegetariska skolmaten är god”.

Majoriteten av eleverna äter ändå den vanliga skolmaten och många av vegetarianerna äter också vanlig kost hemma.

Meny i Vasas skolor
Bild: Yle/Emely Bendtsen

Emely Bendtsen och Adam Högnäs Stefánsson, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln