Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Brist på tjuvsäkra cykelställ – nu ska Helsingfors förnya cykelparkeringen

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:53.
Cykelställ
Bildtext På många allmänna platser finns få cykelställ och lite plats.
Bild: Julie Ollikainen

Enligt polisen stals över 20 000 cyklar i Finland förra året, av dem ungefär 4 000 i Helsingfors. De flesta cyklarna stjäls från allmänna platser som buss- och järnvägsstationer.

Timo Hast, styrelsemedlem i Helsingfors cykelförening Hepo, anser att stöldernas antal ökat eftersom cyklandet blivit en del av vardagen och cykeltrafiken växer ständigt, vilket orsakar brist på säkra ställen att lämna sin cykel på.

- Vid allmänna byggnader borde staden ha fler cykelställ där man kan låsa fast cykelramen, säger Timo Hast från Hepo.

Många cykelställ i Helsingfors är av gammal modell

Dåliga cykelställ är en orsak till att cyklar lätt försvinner. Dem känner man igen på att man bara får framhjulet fast i ställningen och resten av cykeln vajar, vilket orsakar att fälgarna bänds.

Cykeln står inte heller stadigt utan en fot, vilken ofta saknas på till exempel mountainbikecyklar. För en professionell cykeltjuv är det lätt att ta loss cykeln. Största delen av cykelställ som finns i Helsingfors är av gammal modell.

Cyklar parkerade vid Helsingfors centralstation.
Bildtext Ett bra cykelställ sitter fast i marken och man kan låsa fast ramen i det. Till exempel de cykelställ som ser ut som uppochnervända U:n.
Bild: YLE/Julie Ollikainen

En bra ställning liknar mera ett uppochnervänt U. Man kan fästa cykeln vid ramen och ställningen stöder cykeln så den hålls och stå.

Cykelskåp är också en ny grej, men de finns ännu bara vid Nordsjö metrostation.

Staden har planer för nya cykelparkeringar

Enligt cykelkoordinator Reetta Keisanen har Helsingfors stad planer på att införa ett nytt program för cykelparkering. Nya cykelställ ska komma speciellt till Mannerheimvägen, Kampen och Gloet. Där ska 70 gamla ställningar förnyas och 190 nya, tjuvsäkra cykelställ byggas. Sammanlagt ska det bli 380 fler parkeringsplatser för cyklarna. Projektet kommer att kosta 160 000 euro.

Cykel står parkerad vid ett staket precis vid skylt som visar att det är förbjudet att låsa sin cykel vid staketet.
Bildtext Många cyklar parkeras fel och det kan vara farligt om den är i vägen.
Bild: YLE/Julie Ollikainen

- Helsingfors stad kan möjligtvis installera övervakningskameror vid cykelställena men nu placerar man de nya cykelställen på synliga, halvövervakade platser där folk är ständigt i rörelse, säger Keisanen.

I och med de nya arrangemangen tror man att stöldernas antal kommer att minska.

Stulna cyklar säljs på nätet

Helsingforspolisen påpekar att stulna cyklar ofta säljs via nätet på loppmarknader och auktioner. Om en äldre cykel är stulen kan vara svårt att veta, men om en väldigt ny cykel säljs lönar det sig att be om köpekvittot, samt försäljarens ID och kontaktuppgifter.

Dessutom kan man kontrollera numret på ramen, eftersom tjuven ofta försökt ta bort det från en stulen cykel.

Polisen påminner om att du alltid ska göra en brottsanmälan ifall din cykel blir stulen.

Man kan själv försöka förhindra att cykeln stjäls genom att använda ett ordentligt lås. Tänk också på var du lämnar cykeln. På allmänna platser lönar det sig att välja ett ställe där det rör sig mycket folk eller finns kameraövervakning. Ifall man har möjlighet är det bra att sätta cykeln i ett låst förråd.

Polisen påminner också om att du alltid ska göra en brottsanmälan ifall din cykel blir stulen. Det är bra att ta vara på modell- och ramnumret, samt att ha en bild på cykeln.

Julie Ollikainen och Linda Joensuu, Mattlidens högstadium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln