Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska staten överklagar Breivikdomen

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Anders Behring Breivik dödade 77 människor i juli 2011
Bild: EPA/LISE ASERUD NORWAY OUT

Norska staten överklagar domen om att massmördaren Anders Behring Breiviks mänskliga rättigheter har kränkts i fängelset.

Oslo tingsrätt slog förra veckan fast att staten har kränkt Breiviks mänskliga rättigheter. Detta bland annat eftersom han har hållits isolerad i fängelset. Breivik har också blivit nakenvisiterad upprepade gånger.

Tingsrätten ansåg att staten har brutit mot den artikel i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som förbjuder omänsklig eller förnedrande behandling.

Justitieministern för ärendet vidare

Norska staten anser ändå nu att Breiviks mänskliga rättigheter inte har kränkts och justitieministern har bett åklagaren överklaga domen.

I domen förra veckan frikände tingsrätten ändå norska staten från anklagelser om att Breiviks rätt till korrespondens har kränkts. Breivik har varit missnöjd över att hans brev har kontrollerats.

Den 37-årige Anders Behring Breivik dödade 77 människor i terrorattacker mot regeringskvarteret i Oslo och det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s sommarläger på ön Utøya den 22 juli år 2011.

Diskussion om artikeln