Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vindkraftsbolag kräver beslut om Nordanå-Lövböle

Från 2016
Uppdaterad 23.06.2016 16:02.
Egentliga Finlands Energis bild av hur det skulle se ut i Nordanå-Lövböle om vindkraftsparken förverkligades.
Bildtext Egentliga Finlands Energis bild av hur det skulle se ut i Nordanå-Lövböle om vindkraftsparken förverkligades.
Bild: Egentliga Finlands Energi

Vindkraftsbolaget Egentliga Finlands Energi kommer inte att lämna in något förtydligande om den planerade vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle på Kimitoön.

Bolaget kräver att bygg- och miljötillsynsnämnden i Kimitoön behandlar bolagets bygglovsansökan utan någon tilläggsutredning.

För två månader sedan bordlades bygglovsansökan, och nämnden krävde att vindkraftsbolaget Egentliga Finlands Energi (EFE) skulle förtydliga vilken vindkraftverksturbin det kommer att handla om. Dessutom skulle EFE lämna in ritningar på vindkraftverket, samt göra bullermodelleringar och skuggberäkningar till den modell som kommer att väljas.

I sitt svar till kommunen hävdar EFE att nämnden har överskridit sina befogenheter. Enligt markanvändnings- och bygglagen har nämnden inte rätt att kräva ytterligare uppgifter i det här skedet.

Därför kräver Egentliga Finlands Energi nu att bygg- och miljötillsynsnämnden i Kimitoön behandlar bygglovsansökan utan dröjsmål, och att nämnden avgör ärendet med de uppgifter och utredningar som vindkraftsbolaget hittills har levererat.

Man vill senast 6.5.2016 ha ett svar av nämnden om den tänker fortsätta behandla bygglovsansökan och ge ett beslut i ärendet. Om nämnden inte tänker behandla ansökan, så anser sig EFE tvingad att överväga en förvaltningsklagan över nämndens agerande, skriver man i svaret till kommunen.

Egentliga Finlands Energi vill bygga 29 kraftverk på Kimitoön. De planerade kraftverken blir maximalt 205 meter höga och kommer att ha en effekt på maximalt 4MW var.

Diskussion om artikeln