Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljöaktivist - ett jobb med livet som insats

Från 2016
Uppdaterad 27.04.2016 15:43.
Rosalina Dominguez, Berta Cáceres
Bildtext Rosalina Dominguez håller upp en bild på Berta Cáceres.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Aktivisten och lencaindianen Berta Cáceres som kämpade för miljön och för sitt folks rättigheter mördades för snart två månader sedan i Honduras. Cáceres kämpade emot vattenkraftprojektet Agua Zarca som finansieras av finländska Finnfund. Hennes aktivistvänner besöker Finland för att få Finnfund att dra sig ur kraftprojektet.

Torsdagen den tredje mars hittades miljöaktivisten Berta Cáceres död i sin hemstad La Esperanza i Honduras. Ett okänt antal män hade trängt sig in i huset där hon sov under natten och kallblodigt skjutit henne till döds.

Cáceres visste att hon hade fiender, hon hade hotats till livet under flera års tid. Trots det fortsatte hon enträget att kämpa för miljön och ursprungsbefolkningens rättigheter. Hon ledde motståndet mot Agua Zarca-projektet som delvis finansieras med finländska medel.

Berat Caceres
Bildtext Berta Cáceres var en av grundarna till miljörörelselsen Copinh som kämpar för ursprungsfolkens rättigheter. Förra året fick hon miljöpriset Goldman Environmental Prize för sin kamp mot vattenkraftprojektet Agua Zarca.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Cáceres intervjuas av the Guardian där hon berättar om dödshot.

- Berta Cáceres var den modigaste miljöaktivisten man kan tänka sig. Hon var inte rädd för någonting. Hon kämpade för lencafolkets rättigheter och gav inte upp fast hon visste att hennes liv var hotat, säger Roslina Dominques som hör till lencafolket och bor precis invid dammen.

Dominques besöker Finland tillsammans med en grupp andra miljöaktivister från miljörörelsen Copinh som kämpar för ursprungsfolkens rättigheter. De är på en rundresa i Europa för att vädja till politiker att dra sig ur Agua Zarca-projektet.

Copinh

Copinh, Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras, är en miljörörelse som har kämpat för ursprungsfolkens rättigheter i Honduras sedan 1999. Berta Cáceres var en av rörelsens grundare. Copinh kämpar för rätten till kollektivt ägande och motsätter sig staten samt storföretag som lägger beslag på mark och naturresurser som tillhör olika ursprungsgrupper. Copinh har också grundat egna skolor och hälsovårdscenter.

- Vi kräver att Finnfund drar sig ur projektet helt och hållet. Det här projektet har inte hämtat med sig utveckling utan endast våld och mord.

Rosalina Dominguez berättar att hon bor precis invid bygget och vaknar varje morgon till ljudet av grävmaskinerna. För lencafolket är floden helig.

- Vi har ingen lön, vi lever endast på det som moder jord ger oss. Bygget har förstört våra majsfält och vi har inte fått någon kompensation.

I Finland träffar Roslina Dominguez och de andra representanter för Finnfund. Tillsammans med holländska utvecklingsfinansieringsbolaget FHO finansierar Finnfund Agua Zarca-projektet med 20 miljoner dollar. Finnfunds andel är fem miljoner dollar.

Berta Cáceres begravning 5.3.2016
Bildtext Berta Cáceres begravning 5.3.2016
Bild: EPA/ STR

De bägge finansiärerna lade projektet på is tolv dagar efter att Berta Cáceres hittades mördad. Byggarbetet har ändå fortsatt i området.

- Vi har stoppat utbetalningarna till projektet, vi vill försäkra oss om att projektet är vad lokalbefolkningen vill ha. Vi vill vara säkra på att våldsamheterna är slut innan vi fortsätter finansieringen, säger Finnfunds Vd Jaakko Kangasniemi.

Kangasniemi säger att Finnfund har varit av uppfattningen att invånarna i området stöder projektet. De har enligt Kangasniemi blivit tillfrågade flera gånger och stödet är brett.

Kangasniemi tror inte att mordet på Berta Cáceres har något med vattenkraftsprojektet att göra. Han säger att Finnfund blivit indragen i intern politisk konflikt.

Jaakko Kangasniemi
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Projektet som vi finansierat har blivit en del av ett inrikespolitisk kamp i Honduras. Copinh som är en oppositionsrörelse som kämpar mot staten och storföretag har tagit vattenkraftverket som sitt slagsfält.

Vattenkraftverket byggs av det honduranska elbolaget DESA (Desatollos Energétigos, S.A.). Bolaget anklagas för att ligga bakom mordet på Berta Cáceres.

- Vi förstår inte varför DESA skulle vara inblandat. De gynnas ju inte av att projektet nu läggs på is.

Agua Zarcaprojektet i Honduras
Bildtext Agua Zarca-projektet som finansieras av Finnfund.
Bild: Finnfund

En allt större del av det finländska biståndet finansieras via Finnfund. Människorättsexperten Brigitte Gynther som jobbar i Honduras och har följt med situationen säger att det största misstaget som Finnfund gjort är att lita på DESA som bygger vattenkraftverket. Finnfund har inte heller enligt Gynther satt sig ner i ett tillräckligt tidigt skede för att lyssna på oppositionen.

- Sedan statskuppen år 2009 är Honduras inte längre en fungerande stat. Korruptionen är utbredd, straffrihet råder, möjlighet till rättvisa rättegångar saknas. Det här är ett stort problem då speciellt ursprungsbefolkningen protesterar mot storföretag och staten, säger Brigitte Gynther.

Allt fler miljöaktivister mördas

FN:s särskilda rapportör för ursprungsfolks rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, säger att vi har en global epidemi av mord på miljöaktivister, och att en stor del av de mördade kommer från ursprungsfolksgrupper. Många miljöaktivister har skjutits av poliser i samband med protester mot gruvor, dammar och storskaligt jordbruk.

Honduras är det farligaste landet för miljöaktivister. Enligt Global Witness rapport How many more? mördades 101 aktivister i Honduras mellan åren 2010 och2014. Det är fler än någon annanstans i världen om man ser till folkmängden.

Runt om i världen mördades två aktivister varje vecka år 2014. I hela världen har närmare 1000 miljöaktivister dödats sedan 2002.

grafik

På onsdagen har det gått sex år sedan den finländska miljö-och människorättsaktivisten Jyri Jaakkola mördades. Han var på väg med en annan aktivist till den belägrade byn San Juan Copala i Mexiko när en beväpnad grupp öppnade eld mot den humanitära konvojen som de ingick i. Ingen har dömts för mordet på Jaakkola.

Rosalina Dominguez
Bildtext Rosalina Dominguez
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I Honduras försökte polisen först avskriva mordet på Berta Cáceres som ett rånförsök men hennes familj säger att det handlar om ett mord. Cáceres mördades på grund av sitt arbete för att skydda lencafolkets rättigheter.

- Det var det honduranska elbolaget DESA:s säkerhetsvakter tillsammans med polisen och militären som dödade Berta Cáceres säger Rosalina Dominguez.

Omtvistat vattenkraftverk

Agua Zarka på 22MW är ett flodkraftverk. Som färdigt skulle det producera elektricitet för över 100 000 hushåll, d.v.s en halv miljon människor.

Den finländska biståndsfinansiären Finnfund finansierar Agua Zarka-projektet.

Finnfund andel av finansieringen är 5 miljoner dollar. Det största investerares är Nederländska FMO som investerat 15 miljoner i projektet. Såväl FMO som Finnfund har lagt finansieringen på is..

Miljörörelsen Copinh har motsatt sig projektet. Copinhs ledare Berta Cáceres dödades i mars

Diskussion om artikeln