Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storslam för Donald Trump

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Donald Trump hälsar sin anhängare.
Bildtext Donald Trump på god väg att utnämnas till presidentkandidat.
Bild: EPA / Peter Foley

Donald Trump tog på tisdagen ett stort steg mot att utnämnas till det republikanska partiets presidentkandidat. Trump vann dagens samtliga fem primärval i suverän stil.

Att Trump segrade i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania och Rhode Island var ingen större skräll. De flesta undersökningar visade att han var favorit i alla delstater, men segermarginalerna var till och med större än galluparna gav vid handen. Trump noterades för ungefär 60 procent av de republikanska rösterna i alla fem delstater.

- Jag känner mig hedrad. Det här var vår största kväll så här långt, sade Trump i sitt segertal i Trump Tower i New York.

Trump på väg mot majoritet i delegatracet?

Tack vare de komfortabla segrarna i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania och Rhode Island utökade Trump sin ledning i delegatracet.

I USA har de politiska experterna förutspått att Ted Cruz och John Kasich har hyfsat goda förutsättningar att förhindra Trump från att ha majoriteten delegaterna bakom sig under det republikanska partiets konvent i juli. Efter tisdagens storslam tyder mycket på att Trump kommer att klara av att samla de 1237 delegater som krävs för majoritet.
Inte minst för att Trump nu har stark medvind då endast tio primärval återstår.

Trump har nu samlat på sig 950 delegater, medan Cruz som ligger tvåa med 560 delegater. Cruz har inte längre ens teoretiska chanser att säkra kandidaturen innan partikonventet i juni.

- Vi har miljoner fler röster än Cruz. Jag räknar mig själv som den blivande presidentkandidaten, konstaterade Trump.

Hillary Clinton allt närmare majoritet

I det demokratiska partiets primärval var Hillary Clinton den stora vinnaren. Clinton vann primärvalen i Connecticut, Pennsylvania, Maryland och Delaware.

Utmanaren Bernie Sanders segrade endast i Rhode Island.

Clinton utökade sin ledning tack vare tisdagens segrar och endast något i stil med en politisk skandal kan längre förhindra henne från utnämnas till demokraternas presidentkandidat.

Bernie Sanders bedyrade att kampen fortsätter men valmatematiken visar att han chanser numera endast teoretiska. Sanders borde samla ungefär 80 procent av de återstående demokratiska rösterna för att passera Clinton i kampen om delegater.

Clinton jobbar på att ena demokraterna

I sitt segertal gjorde Hillary Clinton sitt bästa för att överbrygga klyftan till Sanders anhängare.

- Jag hyllar senator Sanders och hans anhängare för att de utmanat oss att eliminera utomstående penningströmmar från vår politik och för att de betonat behovet av att reducera inkomstskillnaderna. Tillsammans kan vi få det gjort, sade Hillary Clinton.

Clinton höll sitt tal i Philadelphia där demokratiska partiet arrangerar sitt konvent i slutet av juli.

- Låt oss gå framåt och så samlas vi här i juli som ett enat parti, sade hon.

Primärvalet fortsätter om en vecka i Indiana. Undersökningarna ger vid handen att Donald Trump och Hillary Clinton är knappa favoriter.

Diskussion om artikeln