Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sextrakasserierna har ökat klart - nu startar protestkampanj

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Stoppa sextrakasserier
Bild: #Respect

Antalet anmälningar om sexuella trakasserier har enligt polisens statistik ökat märkbart.

Under perioden januari till mars i år anmäldes 132 fall av sexuella trakasserier - jämfört med 44 under samma tid förra året.

I Helsingfors anmäldes 41 fall, året innan endast 5.

Sexuella trakasserier fick en egen brottsrubricering först i september 2014.

– Polisen har poängterat att det är viktigt att man anmäler brotten så fort som möjligt. Nu har vi fått in betydligt flera brottsanmälningar och folk förstår att sexuella trakasserier är ett brott, säger kriminalöverkommissarie Jonna Turunen på Helsingforspolisen.

Trakasserier inget nytt

Sexuella trakasserier har varit på tapeten sedan början av året, men som fenomen är sexuella trakasserier inget nytt i vårt samhälle. Sexuella trakasserier sker bland annat på arbetsplatser, i restauranger, på gatan och på nätet.

– Sexuella trakasserier är allvarliga. Ingen ska behöva stå ut med tafsande, antydningar eller intima kommentarer, säger kommissarie Johanna Guessous som jobbar med förebyggande arbete på Helsingforspolisen.

Enligt henne är endast en bråkdel av alla sexuella trakasserier sådana att de anmäls till polisen. Alla trakasserier är inte brott, men ingen ska behöva stå ut med att bli illa behandlad.

Kampanj startar

I dag startar en #RESPECT kampanj mot sexuella trakasserier i Kampens köpcentrum i Helsingfors.

20 olika instanser och organisationer har skrivit under en gemensam resolution mot sexuella trakasserier.

Bland andra Migrationsverket, Helsingforspolisen och olika kvinnoorganisationer deltar.

Också bland andra riksdagsledamöterna Jani Toivola (Gröna) och Nasima Razmyar (SDP) samt sångerskan Krista Siegfrieds och skådespelaren Petteri Summan är med i kampanjen.

Alla kan delta

– Alla som vill kan delta i kampanjen geom att skriva #RESPECT på sin hand, ta en bild av sig själv och ladda upp den på sociala medier, säger Guessous.

Enligt henne vill man med kampanjen väcka tankar också om hur andra omkring en beter sig och få folk att inse att man kan och ska ingripa om någon beter sig osakligt.

Också inrikesminister Petteri Orpo (Saml) stöder kampanjen.

– Det är bra att sexuella trakasserier diskuteras öppnare än förut. Man ska inte tiga om trakasserier och trakasserier får inte godkännas. Den här resolutionen påminner oss om att vi alla har ansvar om varandras välmående och att varje människa själv har rätt att definiera sin integritet, säger Orpo.