Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Susanna från Sibbo är världens starkaste tjej

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Styrkelyftare Susanna Törrönen
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Styrkelyftaren och friidrottaren Susanna Törrönen, 18 år gammal, är Sibbos egen Pippi Långstrump med ett världsrekord i bänkpress i bagaget. Nu är siktet inställt på VM och nya rekord. Yle Östnyland fick följa med en av Susannas träningar.

Yle Östnylands reporter träffar Sibboidrottaren Susanna Törrönen och hennes tränare, pappa Jari Törrönen, på ett gym i Borgnäs.

Tanken är att följa med då Susanna tränar och prata bland annat om förberedelserna inför hennes kommande VM-tävlingar i Sydafrika och USA.

Susanna representerar IF Sibbo-Vargarna i klassisk styrkelyft som består av tre grenar: bänkpress, marklyft och knäböj. I mars gjorde hon världsrekord för under 19-åringar i bänkpress i viktklassen -84 kilogram.

Snabba fakta

  • Namn: Susanna Törrönen
  • Hemort: Sibbo
  • Ålder: 18
  • Längd: 164 centimeter
  • Vikt: 72 kilogram
  • Idrottsgrenar: Klassiskt styrkelyft och friidrott
  • Representerar: IF Sibbo-Vargarna och Esbo IF

Vid första anblicken verkar Susanna vara en helt vanlig tonåring, med en tuff elektriskt blå frisyr och mycket energi.

Men när hon väl börjar förevisa bänkpress får hon det att verka lätt som en plätt att lyfta mer än 100 kilogram. Det är inte något alla tonåringar, eller ens alla vuxna, klarar av.

Yle Nyheter Östnyland video: Susanna Törrönen demonstrerar bänkpress 2 - Spela upp på Arenan

Man kan säga att det var något av en slump att Susanna började med klassisk styrkelyft. Hon började träna friidrott redan som liten, och där ingick också styrketräning och olika styrkeövningar.

Redan som yngre försökte hon sig på bänkpress med små vikter, och konstaterade att det var något hon tyckte om.

Så småningom märkte hon att hon började utvecklas.

– Då jag fick börja tävla i styrkelyft som 14-åring åkte jag genast på tävlingar. Det ledde sedan till att jag blev ännu mer ivrig, säger Susanna.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Bildtext Susanna Törrönen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Att man lätt kan upptäcka sin egen utveckling hör till grenens bästa sidor, tycker Susanna. Enligt henne har grenen inga dåliga sidor.

– Så länge motivationen räcker till är styrkelyft en gren där man kan utvecklas ganska bra. Ju mer och ju bättre man tränar, desto mer utvecklas man.

Lättare och tyngre dagar

Susanna tränar varje dag, om än vissa dagar är lättare. Utöver styrketräning simmar hon, tar långa promenader och gör mindre övningar på gymmet. Bänkpress tränar hon åtminstone tre gånger i veckan.

Dessutom är Susanna friidrottare och studerar företagsekonomi.

– Visst har jag fritid, eftersom det är viktigt att ha lite tid för sig själv och kunna koppla av. Men jag tycker om att röra på mig på fritiden också, säger hon.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Bildtext Susanna tränar tillsammans med pappa Jari Törrönen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Klassisk styrkelyft har blivit alltmer populärt i Finland. I dag är grenen mycket mer populär än då Susanna började för några år sedan.

– Det finns sju helt superbra deltagare med i min viktklass i VM i Texas i juni. I andra serier i samma åldersklass finns det ännu fler.

En väldigt ren idrottsgren

Susanna berättar att hon nog kan stöta på fördomar då hon berättar att hon tävlar i klassisk styrkelyft. Att en så ung kvinna lyfter så mycket skrot väcker alltid förundran och frågor.

Dessutom stöter hon på dåliga fördomar från folk som har läst om proffsförbunden inom styrkelyft.

– De tror att jag dopar mig, men det här är en så ren idrottsgren man bara kan tänka sig. IPF (International Powerlifting Federation) är det näst mest testade förbundet inom idrotten i Finland, säger Susanna.

Vikter och stång
Bild: Yle/Fredrika Sundén
Bänkpressbänk med kalk
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Trots att Susanna först nyligen har fyllt 18 så har hon redan en hel del imponerande resultat i bakfickan.

Bland annat har hon världsrekord i bänkpress i sin egen serie, finskt rekord i det sammanlagda resultatet för bänkpress, knäböj och marklyft, samt finskt rekord i marklyft och knäböj.

Dessutom har Susanna lyckats kamma hem en del fina resultat på vuxennivå. Där kan nämnas ett finskt rekord i bänkpress, två FM-guld och ett FM-silver.

Vill göra nya rekord

Som bäst förbereder Susanna Törrönen sig på VM i bänkpress i Sydafrika i maj och VM i klassisk styrkelyft i Texas i juni.

Innan dess ska hon också delta i Svenska Finlands Idrottsförbunds tävlingar i Mariehamn den 7 maj.

Målet är förstås att göra nya rekord. I Sydafrika räcker 97,5 kilogram till för ett nytt världsrekord i Susannas viktklass.

– I Texas strävar jag efter världsrekord i det sammanlagda resultatet för marklyft, knäböj och bänkpress, och i Sydafrika vill jag förbättra världsrekordet i bänkpress, säger hon.

Susanna Törrönens bänkpressbälte
Bildtext Susannas bänkpressbälte med "Texas" som mönster.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Susanna är ivrig på att få delta i VM-tävlingarna. Redan nu är hon väldigt förväntansfull.

– Jag är också lite nervös, fastän jag egentligen inte har någon orsak att vara det. Jag är ganska klar förhandsfavorit och världsrekordet är relativt lätt att göra i min serie.

Tidigare har Susanna tävlat i viktklassen -84 kilogram, men nu har hon gått ner i vikt och kommer i stället att tävla i viktklassen -72 kilogram.

Bättre och bättre resultat

Susannas resultat blir bättre och bättre, träning efter träning.

I mars kammade Susanna hem världsrekordet i bänkpress för under 19-åringar i sin viktklass med 109 kilogram. Under den träning Yle Östnyland följer med lyfter hon 115 kilogram från bänken. Det är redan 23-åringarnas rekord.

Hittills har hennes bästa resultat under träningarna varit 118 kilogram i bänkpress.

– Inför VM i klassisk bänkpress i Sydafrika har vi fokuserat lite mer på bänken under träningarna. Korta serier, tyngre vikter så småningom. I stället har vi tränat benen lite mindre, säger Susanna.

Styrkelyftare Susanna Törrönen
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Hon konstaterar att förberedelserna inför VM kräver nästan all hennes koncentration.

– Jag tänker nog så gott som hela tiden på att det snart är dags att tävla. Allt jag gör är med siktet inställt på VM. Jag försöker låta bli att göra sådant som kan leda till besvär med tanke på tävlingarna.

Styrkelyftare Susanna Törrönen med pappa Jari Törrönen
Bild: Yle/Fredrika Sundén

För tillfället funderar Susanna mest på de kommande tävlingarna och fortsätter med sina studier i företagsekonomi.

Hon säger att hon inte har några större framtidsplaner, utöver att hon gärna skulle jobba på ett gym någon dag.

– Med tanke på nästa år så har vi funderat på att jag så småningom skulle börja flytta mig till de vuxnas serier och ta mig an nya utmaningar där, säger Susanna Törrönen.

Yle Nyheter Östnyland video: Susanna Törrönen demonstrerar bänkpress - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln