Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Suspekt lista smutskastar Åbo

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
åbo stad
Bild: Yle/Andy Ödman

De senaste dagarna har en lista på de fem sämsta städerna i Finland florerat i finska medier. Nu ifrågasätter man om listans författare Terri Mapes överhuvudtaget finns i på riktigt.

- Profiilen är skum. Det finns mycket lite information om Mapes. Till exempel finns det enbart en bild av henne på nätet, oberoende av hur man söker, säger experten i sociala medier, Harto Pönkä.

Mapes lista finns på den internationella sajten About.coms reseavdelning Scandinavian Travel. På första plats hamnar Kajana som Mapes beskriver som den statistiskt sett mest rasistiska staden i Finland. Vasa kommer på andra plats för sin höga alkoholkonsumtion, medan Åbo placerar sig som den femte värsta staden i landet enligt Mapes.

Ursprungligen fanns även en stad vid namn "Kani" på listan. Stadens namn ändrades till "Kemi" efter att man ifrågasatte Kanis existens på Facebook.

Smutsigt och trångt

Mapes beskriver Åbo som en trång och smutsig stad. Eftersom staden är uråldrig är dess gator och gränder snäva, skriver Mapes. De livligt trafikerade vägarna har förorenat luften i Åbo. Cyklister upplever staden som "hektisk" eftersom man valt att prioritera bilparkering framom cykelvägar.

Auragatan i Åbo.
Bildtext Puolalagatan i centrala Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pönkä misstänker att About.com försöker locka läsare genom att producera så mycket innehåll så billigt som möjligt.

- Då kan man locka annonsörer. Det är fråga om förmånligt innehåll, om inte exakt av klipp-och-klistra-varianten. Man försöker få snygga, klickvänliga rubriker. Hur stor del av innehållet som är fakta eller fiktion varierar.

En skräddarsydd bluff

Enligt Pönkä har About.coms popularitet rasat de senaste tio åren. Mellan 2004-2005 räknades sajten bland de top 20 mest besökta nätsidorna i världen med över 60 miljoner besökare i månaden. I dag återstår enbart en tiondel av besökarmängden.

-Uppenbarligen arbetade ungefär 1 000 frilansredaktörer på sajten år 2014, säger Pönkä.

Vad Terri Mapes beträffar har man inte uppdaterat texten på profilsidan sedan 2009. Bilden har inte ändrats på tio år.

- Utgående från vad man hittar på nätet lever Terri Mapes enbart på About.com, säger Pönkä.

Skärmdump av Terri Mapes Facebookprofil.
Bildtext Skärmdump av Terri Mapes Facebookprofil.
Bild: Skärmdump Facebook

Varför har man då skapat bluffprofilen Terri Mapes? Pönkä kan tänka sig att profilen är skräddarsydd för sajtens nordiska avdelning.

- Man har velat profilera sig och visa att sajten har en redaktör som enbart skriver om Skandinavien. Med största sannolikhet publicerar flera skribenter sina artiklar med namnet Terri Mapes. Men förstås finns det en pytteliten chans att hon är en riktig person, och att allting har någon förklaring.

Yle bad Terri Mapes om en intervju i tisdags. Än har man inte fått svar.

Bland annat Helsingin Sanomat har rapporterat om listan. Se listan i sin helhet här.

Yle/Nadja Mikkonen och Laura Tolonen

Diskussion om artikeln