Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 10:43.

Finlands vackra natur i fokus

Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

Den 5 maj startar Naturväktarna sin 45:e säsong. Våra välkända naturväktare Anders Albrecht och Jörgen Palmgren tillsammans med andra naturexperter svara på frågor om djur och natur varje sommartorsdag.

Ny i naturväktarsammanhang är programledaren Hanna Enlund. Hon jobbar från Vasa vilket gör det möjligt att bjuda in gäster och experter från olika delar av Svenskfinland till direktsändningarna.

- Det känns tryggt att vara nybörjare när så erfarna och kunniga experter är med, säger Hanna Enlund. Jag kan inte fakta och detaljer, men det ska bli spännande att lära sig.

Naturväktarna får varje år frågor om ormar och skallar och får avföring av olika slag i posten.

- I början av året brukar de flesta frågorna i alla fall gälla fåglar, konstaterar Jörgen Palmgren.

- Sedan blir det insekter av alla de slag på sommaren. En del frågor får vi om växter, men sådana frågor ser vi gärna mera av, tillägger Anders Albrecht. Och visst tar vi emot frågor om svamp också.

Den nya programledaren Hanna Enlund har tidigare varit privatföretagare, bloggat och jobbat med barn- och ungdomsverksamhet. De tre senaste åren har hon jobbat med Yle Fems barnprogram Undra sa flundra. Och hon älskar den finska skogen.

- Jag älskar att vara i skogen. När jag vistats längre tider utomlands får jag en riktigt fysisk saknad efter skog och doften av våt mossa. Naturen bara är och man får bara vara och njuta. Det är så skönt i skogen, berättar Hanna Enlund.

Hon har vuxit upp på landet och efter att i många år bott i olika städer har hon igen flyttat ut på landet.

- Det riktigt pirrar i fingrarna att få börja odla och se hur allt växer, säger hon.

Naturväktarna sänds i Radio Vega och Arenan torsdagar kl. 19.22 – 21.00 från 5.5.2016. Mejladressen til programmet är natur@yle.fi och telefonslussen öppnar torsdagar kl. 19.00 på nummer 0600 11 12 13. Naturväktarna finns också på svenska.yle.fi/natur och på Facebook. Under sändningens gång publiceras ett urval frågor som skickats in med bifogade bilder samt Naturväktarnas svar på svenska.yle.fi.

Jag älskar att vara i skogen. När jag vistats längre tider utomlands får jag en riktigt fysisk saknad efter skog och doften av våt mossa.

Hanna Enlund

Radion flyttar ut i världsnaturarvet

Kvarkens världsarv är Unescos enda världsnaturarv i Finland. Världsnaturarvet fyller tio år i år och Yle uppmärksammar jubileet genom att flytta ut i världsarvet en hel vecka i juni.

Yle Radio Vega och Yle Radio Suomi bygger varsin radiostudio i Salteriet i Svedjehamnnen i Björkö, Korsholm, och sänder direkt därifrån 13–17 juni. Kvarkens världsarv får under veckan synlighet i radio, tv och på webben.

Under veckan anordnas bland annat en skrivtävling, en fisketävling samt utflykter till Valsörarna, Sommarö fortområde samt Molpehällorna.

Då Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa flyttar ut till Björkö 13–17 juni är publiken välkommen att följa med radiosändningarna. Programledarna är på plats och sändningarna går i sin helhet från Salteriet.

Radio Vega finns på plats med bland annat God morgon Österbotten (kl. 6.30-9) och Österbottnisk förmiddag (kl. 9-11). Dessutom sänds Naturväktarna direkt från Björkö på torsdag kväll kl. 19.22-21.

Yle har också reportrar på andra ställen i världsarvet och tar gärna emot förslag på intervjupersoner och reportage.

På sociala medier kan man följa med veckans händelser på #ylekvarkenvecka och #ylemerenkurkussa. Läs mer i artikeln Yle Österbotten flyttar ut i Kvarkens världsarv

Yles världsarvsvecka genomförs i samarbete med Forststyrelsen, Världsarvet i Kvarken r.f. och Visit Vasa.

Vy från Replotbron i Korsholm
Bildtext Radion sänder en hel vecka från världsnaturarvet i Kvarken
Bild: Yle/Sara Bergström

En miljon fågelholkar

Kampanjen En miljon fågelholkar utmanar hela Finland att fram till maj 2017 skapa en miljon nya hem för våra fåglar. En fågelholk är ett direkt och relativt enkelt sätt att hjälpa våra flygande vänner.

Du kan delta i kampanjen på flera olika sätt. Att bygga en holk och registrera den på våra webbsidor är en fin insats. Tänk också på att det kan finnas äldre holkar som kan behöva en rensning eller kanske en liten reparation.

Vill du bidra på bred front kan du ordna ett fågelholkstalko i din by, ditt kvarter eller bostadsbolag eller kanske på din arbetsplats. Genom att berätta om dina insatser på sociala medier sprider du information om kampanjen och behovet av fågelholkar.

När du registrerar din holk bidrar du till Finlands första registrering av fågelholkar på kommunnivå. På samma gång blir det ett bevis på vår kärlek till naturen och den stora insats som görs frivilligt för naturens bästa.

Läs mer om kampanjen på svenska.yle.fi/natur. Här ser du kontinuerligt hur många fågelholkar som registrerats.

Välkommen med!

Kampanjen En miljon fågelholkar
Bild: Yle Natur

Dela med dig av dina finaste naturbilder

Kom med och skapa en ny naturfotoutställning tillsammans med Yle och andra naturfotoentusiaster. Naturåret till ära har Yle startat en fotoutställning där vem som helst, amatör eller professionell, kan delta. Fotograferingsuppdragen varierar enligt årstid, fyra bilduppdrag under fyra olika årstider.

Naturfotograf Konsta Punkka fungerar som domare för tävlingen. Han väljer ut dagens bild bland alla bilder som skickas in varje dag, samt veckans bästa bild. Alla bilder hittar du på svenska.yle.fi/natur eller via #uusiluontokuva på sociala medier.

Läs mer om fotoutmaningen i artikeln Leve naturbilden.

Bilder från Instagram #uusiluontokuva

Människan vill ha allt mer stora upplevelser. På samma gång kan skogen nära dig gömma stora berättelser och intressanta platser, bara du lär dig lite om platsens historia, mytologin och öppnar alla dina sinnen.

Reetta Ranta, Dolt av skog

Tv-serier om vår fantastiska natur hela året

Också på Yles finska kanaler sätts stort fokus på Naturåret. Bland annat kommer man att visa ett flertal serier som sätter fokus på den finska naturen under olika årstider. Bland serierna kan i första hand nämnas Den förtrollande vildmarken (Erämaan lumo, start 28.2.2016 i Yle TV1), Dolt av skog (Metsiän kätkemä, start 14.6.2016 i Yle TV1). Jägarliv (Eränkävijät) som visas i Yle TV1 med start oktober 2016 samt Ett försvinnande Norden (Katoava Pohjola) som visas på samma kanal i slutet av året. Dessutom visas Natur så in i Norden i repris på Yle Fem.

Den förtrollande vildmarken – jakten på tystnaden

Vildmarken förtrollar den prisbelönade naturdokumentärfilmaren Petteri Saario. I serien tar han tittarna från de skoningslösa utskären till Kevo kanjon, från Lapplands storslagnaste nationalparker till Repovesis mäktiga landskap, från ödemarken i Kuusamo till Saimens famn.

Saario spelade in den sexdelade dokumentärserien under tre års tid och den tar dig med på resa till sommarens grönska, smällkall vinter, sprakande lövbrand, vårsol, norrsken, ösregn och stormar.

I serien spelar också tystanden en stor roll. Den avkopplande tystad som omsluter dig i nationalparkerna och som blir allt mer sällsynt.

Serien inleds med en skidfärd i midvintermörkret i Pallas-Yllästunturi nationalpark.

Den förtrollande vildmarken sändes i Yle TV1 vintern 2016 och finns tillgänglig på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs mer om Saarios nya projekt om djur i stadsmiljö

Natur så in i Norden - njut av naturen med rätt utrustning och god mat

Natur finns det gott om i de nordiska länderna. Njut av den! Bara för att man lägger ryggsäcken på ryggen och styr stegen ut i buskaget behöver det ju inte bli en kamp om överlevnad. Det går ju riktigt bra att gå ut och ha trevligt också. Har du rätt kläder, rätt utrustning, gemytligt sällskap och god mat med dig så höjer du dessutom på naturupplevelsen.

Under tolv avsnitt reser Henric "Hencka" Öhman runt i Finland, Sverige och Norge på jakt efter njutbara stunder och vackra vyer. På varje ort tar han med sig en gäst med anknytning till destinationen, och som tack försöker Hencka bjuda på det godaste som gästen någonsin ätit ute i naturen.

På vägen stannar han till vid sevärdheter, flora och fauna, samt tipsar om vad man kan tänkas ta med under turen. Fältkök, ryggsäckar, ficklampor och portabla toaletter testas.

Den tolvdelade serien Natur så in i Norden visades första gången 2015 och finns i sin helhet på Arenan. På Yle Fem visas serien i repris med start måndag 13.6.2016 kl. 19.00.

Natur så in i Norden - Spela upp på Arenan

Dolt av skog – finländsk natur med historier

Många reser jorden runt för att få uppleva det som vår egen natur kan erbjuda. Serien Dolt av skog tar oss till vackra platser, storslagna vyer och ställen som sätter fart på fantasin. Bildspråket inspirerat från filmens värld visar oss naturen på ett helt nytt sätt.

I varje avsnitt tittar vi närmare på ett område och dess mest intressanta platser. Vilka sagor berättas om de olika platserna och hur har den påverkat människorna genom åren? Naturligtvis låter vi också miljön inspirera den medhavda matsäcken.

Bland annat seglar vi med en galeas ut till Bengtskär och drömmer likt Muminpapppan om att bli fyrvaktare, undersöker Ålands mystiska stenlabyrinter och gråttor, tittar närmare på det mytiska Koli och paddlar kanot längs Siiponjoki som slingrar sig fram i landskapet.

Våra värdar ute i naturen är Reetta Ranta som intresserar sig för mytologi samt guiden Antti Huttunen som bland annat grundat finlands mest populära blogg för uteliv, Retkipaikka. Nature är för både en speciell plats och det är den upplevelsen de vill förmedla med serien.

Jag hoppas att serien skall bli en halvtimmes gemensam paus från vardagen. Att göra en resa i tv-fåtöljen kan i bästa fall också bli starskottet på en resa ut i naturen tillsammans med familj eller vänner.

Reetta Ranta

Den niodelade serien Dolt av skog (Metsien kätkemä) sänds i Yle TV1 med start 14.6.2016 och finns därefter tillgänglig på Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt

Naturprogrammen är för mig en dialog med mig själv och andra. Naturen hör till det allra viktigaste på vår planet. Naturprogrammen hjälper oss förstå hur vår planet fungerar och berättar om de naturkrafter som håller oss levande.

Kimmo Ohtonen

Jägarliv – jakt och fiske i dagens Finland

Serien Jägarliv (Eränkävijät) är fyra passionerade vildmarksmänniskors berättelser om jakt och fiske. Kärleken till den finländska naturen för dem samman, men tittar man på deras bakgrund är de nästan varandras motpoler och kommer från olika delar av landet.

Trots sina olikheter delar de samma hobby och värderingar när det gäller naturen. När snön täcker fjällen i norr och insjöarna frusit till is hittar man ännu bar mark längre söderut och fiske är fortfarande möjligt i vatten som strömmar. Jaktresorna tar oss med på storviltsjakt nära östgränsen och på mer traditionsenlig hönsfågeljakt.

Programserien presenterar på ett nytt sätt vad det innebär att jaga och fiska i dagens Finland. Det är inte bara hobbyer för äldre män utan lika mycket för unga och kvinnor. På samma gång visar serien på landskapets mångfald, årstidernas skiftningar och de ytterligheter som naturen bjuder på.

Den tolvdelade serien Jägarliv visas på Yle TV1 med start 2.10.2016 och på Arenan

Ett försvinnande Norden – människor och djur i Arktis

Naturfilmaren Kimmo Ohtonen berättar i sin sexdelade dokumentärserie Ett försvinnande Norden om människan och naturens komplicerade förhållande. Filmresorna tar oss långt upp i norr till de mest avlägsna krokarna – till fjäll och glaciärer, urskogar och ishavets stränder.

På sin resa berättar Ohtonen bland annat hur sex arter som är viktiga för vårt ekosystem har hamnat i kläm på grund av människans handlingar eller inställning till sin omgivning. Framtiden ser dyster ut för bland annat varg, järv, isbjörn, valar, vikarsäl och myskoxe. Genom att rädda dessa nyckelarter tror Ohtonen att vi kan förändra djurlivet uppe i norr.

Det är dock inte helt enkelt att få en förändring till stånd. Revirtvisterna delar också ofta människorna i två läger. I varje avsnitt sätts också Kimmos synsätt på prov.

Sexdelade serien Ett försvinnande Norden visas i Yle TV1 med start 12 november 2016 och finns därefter tillgänglig på Arenan.

Naturåret 2016
Bild: Yle

Mer natur på svenska.yle.fi/natur

Denna artikel uppdateras längs med året.

Diskussion om artikeln