Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tolkis bollklubb står med båda fötterna på jorden

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
krocket är en av tolkis bollklubbs grenar
Bildtext En av Tolkis bollklubbs sex idrottsgrenar är den lite udda sporten/spelet krocket.
Bild: Tolkis bollklubb

För sextio år sedan, den 27 april 1956, samlades 41 personer på brandkårshuset i Tolkis i Borgå för att grunda idrottsföreningen Tolkis Bollklubb.

I och med att den nya föreningen startade, sammanfördes bollsporterna från Hercules och Tolkis AIK till en ny specialförening.

- Det var inte sunt att två föreningar skulle tävla om medlemmar och pengar. Också de politiska linjerna höll på att suddas ut. Ungdomarna ville helt enkelt spela tillsammans oberoende av var föräldrarna stod politiskt, säger bollklubbens tidigare ordförande Hans Högström.

fotbollar
Bildtext Fotboll hör till de populärare idrottsgrenarna i Tolkis bollklubb.
Bild: Yle/Erica Vasama

Först fotboll och bandy

Till en början var bollklubbens idrottsgrenar främst fotboll och bandy. Medlemsantalet var kring 150. Föreningens första framgång var kampen om avancemang till bandyns mästerskapsserie på 1960-talet.

I och med att föreningen byggde tolkisrinken år 1972, inleddes föreningens andra guldålder. Representationslaget höll ihop i tretton år och spelade främst i tredje divisionen.

Juniorverksamheten startade på allvar år 1980 och omfattade totalt 13 åldersklasser med två distriktsmästerskap som höjdpunkter.

Också flick- och oldboysishockeyn kom igång i bollklubbens regi. Under den här perioden steg föreningens medlemsantal till sin högsta nivå någonsin med 350 medlemmar.

nottingham och tolkis bollklubb från borgå spelade mot varandra i vierumäki år 2015
Bildtext År 2015 slog Tolkis bollklubbs ishockeylag Nottingham Mavericks från England i en träningsmatch i Vierumäki.
Bild: Tolkis bollklubb

Idag sex grenar

År 1997 blev en vändpunkt i bollklubbens historia. Ishockeyverksamheten överflyttades till specialföreningen Hunters och merparten av bollklubbens medlemskår försvann. Som minst fanns endast 60 betalande medlemmar och en oviss framtid.

Under 2000-talet har Tolkis bollklubb infört nya grenar på sitt program. För tillfället har föreningen 250 medlemmar och livlig verksamhet i sex olika grenar: Rinkbandy, innebandy, fotboll, ishockey, biljard och krocket.

I den udda idrottsgrenen krocket är Tolkis bollklubb etta i landet med en lång rad FM-medaljer.

tolkis bollklubbs fotbollsjuniorer får instruktioner
Bildtext Juniorverksamheten inom speciellt innebandy och fotboll är livlig.
Bild: Tolkis bollklubb

Livlig juniorverksamhet

Juniorverksamheten är livlig med fyra innebandy- och fem fotbollsgrupper. Dessutom har föreningen gjort comeback i ishockey och avslutade för en knapp vecka sedan sin andra säsong i Mäntsälä Hockey League genom att vinna brons bland åtta deltagande lag.

- Vi är ett komplement till många stora föreningar. Vi arbetar på ett annat sätt. Vi håller fötterna på jorden och försöker hålla både kostnaderna och tävlingsfrekvensen nere, för att inte skrämma bort folk med en alltför tuff verksamhet, säger föreningens kassör Johnny Holmström.

Tolkis bollklubb firade 50-årsjubileum år 2006
Bildtext För tio år sedan firade Tolkis bollklubb 50-årsjubileum.
Bild: Tolkis bollklubb

Specialevenemang under 2016

Jubileumsåret kommer Tolkis bollklubb att fira med flera specialevenemang. Den 13 augusti inbjuds alla föreningens tidigare och nuvarande ishockeyspelare till en turnering i ishallen. Kvällen avrundas med 60-talsdans på Dansholmen i Tolkis med banden The Scaffolds, Get Back och The Oldies.

Senare på hösten arrangerar föreningen landskapet östra Nylands mästerskapsturnering för fotbollsjuniorer födda år 2004. I september arrangeras ett motionsevenemang för byns två skolor.

Diskussion om artikeln