Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många nya anmälningar om kortfusk efter hotellbokning

Från 2016
Uppdaterad 27.04.2016 15:14.
Visa-kreditkort.
Bild: EPA / JOERG CARSTENSEN

Antalet polisanmälda fall av kreditkortsbedrägeri i anslutning till bokningssajten Hotels.com bara ökar.

Centralkriminalpolisen fick förra veckan in 47 anmälningar med anknytning till bokningssajten, skriver Lännen Media. Från och med början av året har ungefär 350 sådana fall polisanmälts.

Tero Muurman vid CKP:s central för bekämpning av cyberbrott berättar för Yle att CKP har varit i kontakt med Hotels.com och utreder fallen tillsammans.

- Vi har gett dem material som kan göra det möjligt att hitta en eventuell sårbarhet i deras system. Hittills har de inte lyckats hitta någon sårbarhet som kunde orsaka problem av det här slaget.

Kan finnas många förklaringar

Vilka andra förklaringar det kan finnas till att kreditkortsuppgifter hamnat i fel händer vill Muurman inte gå in på. Det finns lika många möjligheter som det finns sätt att avnända kreditkort på, säger han.

Om man vågar boka rum på Hotels.com vill Muurman inte ta ställning till.

- Det är någonting som alla får avgöra själva. Polisen kan inte gå ut med sådana rekommendationer. Det är möjligt att det finns en sårbarhet på webbplatsen, men det kan också hända att det finns en alldeles annan förklaring.

I typiska bedrägerifall får kunden som anlitat bokningssajten extra utgifter på sin kreditkortsräkning. Hur bedragarna kommer åt kredikortsuppgifterna är fortfarande oklart.

Problemet är svårlöst. Redan i januari berättade Yle att mer än hundra finländares kortuppgifter missbrukats efter att korten använts till att boka hotell på nätet.

Kolla räkningen!

I takt med att användningen av kreditkort ökar har också risken för bedrägerier ökat.

- Det lönar sig att använda kreditkortet bara på sådana sidor som man litar på. Det lönar sig att vara försiktig med hur man ger ut kortuppgifterna, säger Muurman.

Det är också viktigt att det fysiska kortet finns i gott förvar. Man bör också kontrollera vilka uppköp som finns på kreditkortsräkningen innan man betalar den. Ifall man hittar konstiga uppköp kan man kontakta kreditbolaget Nets för att rätta till saken.

Ett kreditkort.

Kreditkortsstölderna ökar

Har fördubblats på sex år.

Diskussion om artikeln