Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Helt speltvete och oxe i gryta

Från 2016
Uppdaterad 28.04.2016 14:47.
Från jord till bord: Gryta på spelt och oxsvans - Spela upp på Arenan

Oxsvans är en ingrediens med mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.

Helt speltvete och oxe i gryta

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) oxsvans
  • 1 liter (l) köttbuljong
  • 4 deciliter (dl) vitt vin
  • 3 st lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 5 st enbär
  • 5 st palsternacka
  • örter
  • 2 deciliter (dl) helt speltvete
  • 5 deciliter (dl) vatten
  • 2 deciliter (dl) vitt vin

Instruktioner

Bryn oxsvansarna i stekpannan i rybsolja så att de får färg och lägg dem i en tryckkokare.

Stek snabbt en halv grovt strimlad lök och vitlöken.

Lägg allting i tryckkokaren (vatten, köttbuljong, vin (2-5 dl), örter och löken med vitlök). Koka i cirka 90 minuter.

Tärna palsternackan, (men skala inte), och tärna resten av löken. Fräs löken i en gryta med olja och socker för att karamellisera den.

Lägg i palsternackan. Häll på vittvin (2 dl) och låt koka en stund.

Riv köttet av de kokta oxsvansarna och lägg dem i grytan. Häll i buljongen från tryckkokaren.

Koka det hela vetet i vatten och vittvin enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan ner det i grytan.

Smaka av med salt och peppar samt hackade örter.