Helt speltvete och oxe i gryta

Oxsvans är en ingrediens med mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.
Helt speltvete och oxe i gryta
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 1 kilogram (kg) oxsvans
- 1 liter (l) köttbuljong
- 4 deciliter (dl) vitt vin
- 3 st lök
- 2 klyfta vitlök
- 5 st enbär
- 5 st palsternacka
- örter
- 2 deciliter (dl) helt speltvete
- 5 deciliter (dl) vatten
- 2 deciliter (dl) vitt vin
Instruktioner
Bryn oxsvansarna i stekpannan i rybsolja så att de får färg och lägg dem i en tryckkokare.
Stek snabbt en halv grovt strimlad lök och vitlöken.
Lägg allting i tryckkokaren (vatten, köttbuljong, vin (2-5 dl), örter och löken med vitlök). Koka i cirka 90 minuter.
Tärna palsternackan, (men skala inte), och tärna resten av löken. Fräs löken i en gryta med olja och socker för att karamellisera den.
Lägg i palsternackan. Häll på vittvin (2 dl) och låt koka en stund.
Riv köttet av de kokta oxsvansarna och lägg dem i grytan. Häll i buljongen från tryckkokaren.
Koka det hela vetet i vatten och vittvin enligt anvisningarna på paketet. Blanda sedan ner det i grytan.
Smaka av med salt och peppar samt hackade örter.