Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långa köer att vänta vid Pargas-Nagu färjfästen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bilkö vid Nagufärjan.
Bild: Yle/Fred Wilén

På måndag inleds arbetena vid Pargas-Nagu färjfästen.

De gamla färjfästena i Lillmälö och Prostvik är i rätt dåligt skick och ska ersättas med nya strandkonstruktioner.

Arbetena pågår i sex månader, och påverkar färjetrafiken. Det kan bli förändringar i färjornas tidtabeller och man kan bli tvungen att dra in turer. Resenärer ska ta det i beaktande särskilt under större helger, som Kristi Himmelsfärdsdag, skolavslutningen, midsommar och Forneldarnas natt.

Orsaken till att det är färre färjeturer är att endast ett landfäste vid färjfästena kan användas under arbetena istället för det normala två. Därför minskar färjetrafikens turer under sommartidtabellens giltighetstid med cirka tjugo i veckan jämfört med tidigare somrar.

NTM-centralen i Egentliga Finland ber dem som använder färjorna att förbereda sig på trafikstörningar och trafikstockningar under arbetets gång. Färjetrafiken sköts med 1-3 fartyg så effektivt som möjligt.

Pauser vid det gamla färjeläget i Prostvik

Ombyggnads- och förbättringsarbetena vid färjfästena vid Lillmälö och Prostvik genomförs under tiden 2.5-11.11.2016.

Entreprenaden omfattar också elektrifiering av färjfästena samt förnyelse av konstruktioner och fältarbeten, såsom invallning, asfaltering och vägmärkning.

Eftersom bara ett färjfäste är i användning kommer man att vara tvungen att hålla färjepersonalens pauser vid Prostviks gamla färjfäste, så att färjetrafiken kan fortsätta under pausen.

En del av Sternas och Falcos turer lastas av vid Prostviks gamla färjfäste. På grund av transportturer tar pauserna längre tid än förut.

NTM-Centralen har i färjetidtabellen för 2016 tagit i beaktande att det kan uppstå längre köer än normalt.

Väntefilerna vid färjfästena, trafikljusen och arrangemanget med förkörsrätter bibehålls under byggnadsarbetena. Endast det andra landsfästet begränsas för trafik.

Artikeln är uppdaterad 28.04.2016 kl. 8.59 med en specificering gällande hur många turer som faller bort. Under sommartidtabellens giltighetstid minskar färjetrafikens turer med cirka tjugo i veckan jämfört med tidigare somrar.

Diskussion om artikeln