Försiktigt intresse för Icehearts svenskspråkiga verksamhet

Icehearts stöder barns uppväxt och har nu inlett verksamhet för barn med svenska som modersmål. Intresset har varit litet, jag hoppas att det blir större, säger fostrare Anders Eklund.
Föreningens verksamhet går ut på att stöda barnens uppväxt och förebygga marginalisering till exempel genom att ordna eftermiddagsverksamhet. Icehearts mål är att hjälpa barnen att må bra.
Den svenskspråkiga verksamheten startade hösten 2014, när stiftelsen Brita Maria Renlunds minne kontaktade Icehearts och ville ge finansiellt stöd till den svenska sidan.
Den finskspråkiga sidan har verkat redan i 20 år. I och med det är Icehearts redan en etablerad aktör, och intresset för att komma med är stort och utbrett. Hittills har intresset på den svenskspråkiga sidan däremot varit “försiktigt”, kanske på grund av att verksamheten är så ny.
- Det kräver tid, men jag önskar att efterfrågan blir större i framtiden, säger Eklund.
Anders Eklund och Rasmus Lundén är fostrare i Esboområdet, och de har tillsammans med koordinatorn Stina Kuhlefelt byggt upp nätverket och utvecklat verksamheten på den svenskspråkiga sidan.
Hur fungerar Icehearts?
Till Iceheartslagen väljs pojkar i 6-7-årsåldern som kan ha svårt att platsa i idrottslag, och som kan ha svårt i skolan eller socialt. Det är fråga om en långvarig verksamhet, som varar tills pojkarna fyller 18 år. Lagidrotten sammansvetsar gruppen, och bidrar till att utveckla sociala kunskaper.
Det första året går fostraren runt i förskolor och skolor och kartlägger behovet för det stöd Icehearts erbjuder och kontaktar sedan vårdnadshavarna. Under andra året börjar de utvalda killarna gå på eftis där de sysslar med olika aktiviteter.
- Så småningom blir verksamheten mera idrottsbetonad, säger Eklund.
Robert Reinikainen & Andreas Segercrantz, Mattlidens gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.