Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bortglömda skor kostar Borgåskomakare mycket pengar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En skomakare kan reparera det mesta: fritidsskor, loafers, grova vinterskor och nätta festskor. Bild: YLE/Smältpunkt/Linda Grönqvist
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Smältpunkt/Linda Grönqvist

Folk lämnar in sina skor till skomakaren för att repareras, men hämtar dem aldrig. Det här är ett evighetsgissel som har kostat Skomakare Raittinen i Borgå kring tusen euro.

Skomakare Raittinen i Borgå lade på Facebook upp ett fotografi som föreställer en massa skor på rad på golvet.

Det handlar om skor som folk har lämnat in för reparationer, men som aldrig har hämtats eller blivit betalda.

Skor på rad
Bildtext Herrelösa skor som har samlats hos Skomakare Raittinen.
Bild: Skomakare Raittinen

Företagare Pasi Raittinen berättar att han har räknat ut att han har förlorat 850 euro då folk inte har hämtat ut sina färdigt fixade skor.

I källaren finns det ännu fler par skor, handväskor likaså.

– Visst är det frustrerande att göra stora reparationsarbeten för upp till 70 eller 80 euro och aldrig få betalt. Det är ett slöseri av arbetstid och material, säger Raittinen.

Glömska och rackartyg

Han konstaterar att varje bortglömd sko troligtvis har sin egen berättelse.

– I vissa fall handlar det säkert om glömska och i andra fall om rackartyg. Vi har också en del äldre kunder så det kan till exempel handla om sjukfall.

Speciellt för ett litet företag är det ändå inte särskilt kul att bli av med så mycket pengar då kunderna inte hämtar sina skor och betalar för reparationsarbetena.

Raittinen säger att hans levebröd byggs upp av mindre summor. Syarbeten kostar mellan 6 och 16 euro, och att byta ut klacklappar lite mer.

Det går inte heller att sälja de bortglömda skorna, eftersom de är använda och måste säljas till loppmarknadspris.

– Den summan täcker inte ens materialkostnaderna som går åt för att reparera skorna.

Skorna hamnar i soporna

Raittinen är skomakare i tredje generationen. Han berättar att det här med bortglömda arbeten är ett evighetsgissel som också hans mamma råkade ut för.

Hon donerade bortglömda skor till Frälsningsarmén.

– Det slutade med att en kund hämtade in ett par söndriga skor, och sa att han eller hon inte kommer att hämta dem eftersom skorna kan föras direkt till Frälsningsarmén då de är reparerade.

Raittinen säger att alla bortglömda skor har hamnat i soporna sedan dess.

– Jag tycker att det mest förvånande är att vi hade tio par ensamma skor, där kunden bara hämtat in den ena för att repareras. Märker folk inte att de har glömt något då de hittar en ensam sko i garderoben, frågar Pasi Raittinen med ett skratt.

Diskussion om artikeln