Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikisk nödförordning ska stoppa flyktingar vid gränsen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Österrikiska poliser kontrollerar bilar för att stävja illegal invandring.
Bild: epa/SZLIARD KOSZTICSAK

I Österrike har parlamentet idag gett grönt ljus för en av de striktaste asyllagarna i Europa. Från och med nu är det endast möjligt att beviljas tidsbegränsad asyl i landet. Man inför också en så kallad nödförordning som ger regeringen rätt att stoppa asylsökande vid gränsen.

– Om det från Libyen börjar komma fler flyktingar över Medelhavet och Italien låter dem åka vidare norrut måste vi kunna vidta åtgärder vid gränsen. En situation som den vi hade i september och oktober klarar vi inte av, säger inrikesminister Wolfgang Sobotka till det österrikiska rundradiobolaget ORF.

Om man alltså bedömer att flyktingarna på väg mot Österrike utgör ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten i landet, kan nödförordningen träda i kraft. Den kan gälla sex månader i taget.

Ytterst få släpps in

Det här å sin sida betyder att så gott som alla flyktingar stoppas vid gränsen. Undantag gäller endast för vissa personer, till exempel för gravida kvinnor, barn och ensamkommande minderåriga flyktingar.

De flyktingar som ändå lyckas ta sig över gränsen blir tillbakaskickade till säkra grannländer.

Regeringspartierna ÖVP och SPÖ kunde först på slutrakan nå en kompromiss om nödförordningen. Nägra socialdemokrater valde ändå idag att rösta emot de nya bestämmelserna.

Gränskontroller vid Brenner

För att kunna genomföra striktare kontroller har Österrike redan inlett byggarbeten vid gränsen mot Italien.

Planen är att kunna kontrollera alla bilar och tåg på väg in i Österrike via alpövergången i Brennerpasset.

Gränskontrollerna vid Brenner ska enligt österrikiska tidningsuppgifter inledas senast i början av juni. Om de italienska myndigheterna inte är samarbetsvilliga kommer Österrike sannolikt också att bygga staket vid gränsen, skriver Tiroler Tageszeitung vidare.

De planerade gränskontrollerna vid Brenner får mycket kritik. Speditörer befarar att de kommer att kosta dem miljoner euro och för bilturister medför kontrollerna långa väntetider vid gränsen.

Regeringen under press

Ändringarna betyder också att man nu inför en tidsbegränsad asyl. Också reglerna för familjeåterförening skärps.

Alla de personer som har ansökt om asyl efter den 15 november beviljas nu asyl för maximalt tre år. Efter det prövas behovet av asyl på nytt och ifall myndigheterna bedömer att ett behov inte längre existerar, måste personen lämna landet.

Den österrikiska regeringen står för tillfället under stark press i flyktingfrågan. Efter att Österrike ifjol tog emot omkring 90 000 asylsökande, har man för det här året infört en övre gräns på högst 37 500 asylsökande.

Högerpopulisterna går framåt

Under veckoslutet slutade den första omgången av det österrikiska presidentvalet i katastrof för det konservativa folkpartiet ÖVP och socialdemokraterna.

Regeringspartiernas kandidater klarade sig inte vidare till den andra omgången i valet, utan överlägsen segrare var i stället det högerpopulistiska frihetspartiets kandidat Norbert Hofer.

– Jag är rätt säker på att jag kommer att få över femtio procent av rösterna i den andra valomgången, säger Hofer. Hans frihetsparti FPÖ är kritiskt till de nya asylbestämmelserna. De är inte strikta nog heter det från FPÖ.