Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pahta: Bra med klara besked från vindkraftsbolaget

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Bildtext Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta (arkivbild).
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta tycker det är bra att vindkraftsbolaget Egentliga Finlands Energi (EFE) kommer med klara besked. Vindkraftsbolaget vill att kommunens bygg- och miljötillsynsnämnd behandlar bolagets bygglovsansökan gällande Nordanå-Lövböle vindkraftspark utan någon tilläggsutredning.

- Det viktiga är att de anmäler att de inte kommer att lämna in fler utredningar, och det är ingenting konstigt med det.

Pahta poängterar att hon inte har hunnit lusläsa vindkraftsbolagets brev, men som jurist ser hon brevet som följande steg i förhandlingarna om vindkraftsparken.

Nämnden ville att Egentliga Finlands Energi skulle lämna in förtydliganden om vindkraftverksturbinen, bullermodelleringar och skuggberäkningar, men det kommer bolaget inte att göra.

Pahta välkomnar beskedet

Pahta konstaterar att de har lite olika syn på vad som krävs och behövs, men det är inget konstigt med det.

- Det här gör det ganska lätt för fortsatta förhandlingar, tycker Pahta, för nu vet vi att det inte kommer fler förklaringar eller bilagor från dem.

Vindkraftsbolaget säger att man senast 6.5.2016 vill ha ett svar av nämnden om den tänker fortsätta behandla bygglovsansökan och ge ett beslut i ärendet. Om nämnden inte tänker behandla ansökan, så anser sig EFE tvingad att överväga en förvaltningsklagan över nämndens agerande.

"Ser nog inget hot här alls"

- Jag vet inte om det är för att jag är jurist, säger Anneli Pahta, men jag ser nog inget hot här alls, utan det här är helt sakligt.

Enligt Pahta är det naturligt att EFE berättar hur de tänker gå vidare, ifall de inte får ett beslut.

- Det är kärnan i vårt rättssystem, principen att var och en måste få ett beslut i sitt ärende, ett beslut som man kan gå vidare med. Jag ser inget konstigt här, utan mera ett praktiskt steg, att vi nu vet hur vi går vidare.