Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Så här kommenterar Ollila, Stadigh och Larma sina skatteparadisbolag

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Vy över Luxemburg
Bild: Yle

Bolaget LWM som sedan ett par år tillbaka ägs av finländarna Henrik och Georg Ehrnrooth har skaffat eller grundat bolag i Luxemburg också för näringslivstoppar i Finland.

Bland dem finns Nokias tidigare vd Jorma Ollila, Sampo­koncernens chef Kari Stadigh, börsbolaget eQ:s vd Janne Larma och släkten Ehrnrooth.

Ingen av dem ville ställa upp på en tv­intervju, men betonade att verksamheten är laglig.

Ollilas advokat: Grundades för fastighetsaffär

Under hela den tid Jorma Ollila har haft ett bolag vid namn Kestrel har dess direktörer varit anställda vid LWM. Det bolag som grundade Kestrel – Incorp – grundades i tiderna av den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Jorma Ollila meddelade via ett textmeddelande till Yle att han inte hade en aning om kopplingarna till Mossack Fonseca.

Vid slutet av år 2014 hade Kestrels tillgångar minskat till 2,4 miljoner euro, en fjärdedel av det tidigare värdet. Ollilas advokat Robert Liljeström berättar att bolaget skaffades för att göra fastighetsaffärer, men att det också har haft andra tillgångar.

- Nog fanns där en del investeringar i tiderna. Tanken var att han (Ollila) den vägen aktivare skulle ha varit med i företag för ny teknologi, men det lyckades inte. De tillgångarna har tagits ut ur bolaget.

Stadigh: Inte grundat av skatteskäl

Sampo­koncernens chef Kari Stadigh har sedan 1997 haft ett investeringsbolag i Luxemburg vid namn Alesco. Stadigh är också känd som en förtrogen till Björn Wahlroos, som är en av Sampos storägare. Under hela den tid Alesco funnits har arbetstagare från SEB och LWM suttit i bolagets ledning. Alesco har tillgångar på över 10 miljoner euro, men det framgår inte ur bokslutet på vilket sätt bolaget har investerat de pengarna.

”Ägandet har alltid rapporterats till insiderregistret, skattemyndigheterna och Finansinspektionen. Alesco betalar skatt i Luxemburg där företagsbeskattningen är högre än i Finland. Alesco har inte grundats av skatteskäl. Alesco SA har i sin tjänst professionella investerare, och det har gjort sedvanliga internationella investeringar.

Den bank som Alesco SA använder har utnyttjat LMWs administrativa tjänster”, skriver Stadighs assistent i ett mejl till Yle.

Janne Larma: Ingen avsikt att hemlighålla

Investeringsbolaget eQ:s vd och storägare Janne Larma har ett luxemburgiskt holdingbolag som heter Chilla Capital. Det grundades 2009 av LWM:s dotterbolag i Hongkong. LWM:s anställda har hela tiden suttit i ledningen för Larmas investeringsbolag.

År 2013 blev Larmas släktingar också aktieägare i bolaget. Vid slutet av 2014 uppgick bolagets tillgångar till drygt 30 miljoner euro.

”Bolaget är grundat 2009 och dess ägande har alltid rapporterats till nödvändiga insiderregister, finansinspektionen och skattemyndigheterna. Avsikten har aldrig varit att hemlighålla dess ägare eller bolagets existens.

Chilla Capital betalar sina skatter i Luxemburg, vars företagsskatt är högre än i Finland”, berättar Larma i ett mejl till Yle.

Företagsskatten i Luxemburg är högre än i Finland, men i praktiken betalar holdingbolagen betydligt mindre skatt tack vare rätten till olika avdrag och andra möjligheter som lagen erbjuder.

Skribenter: Tuomas Kerkkänen, Jyri Hänninen, Salla Vuorikoski.

Diskussion om artikeln