Tigermammor vållar uppståndelse i Kina
Tigermammorna har gett upphov till en livlig debatt i Kina då de utsätter sina barn för en oerhörd press för att göra dem så konkurrenskraftiga som möjligt.
Sexton timmar, sju dagar i veckan. Så länge tvingar en så kallad tigermamma sin nio år gamla son att studera.
Mamman väcker sonen klockan fem varje morgon och i säng får han inte gå förrän klockan elva på natten. Han får privatundervisning både före och efter skolan, och på veckosluten tar han lektioner i bland annat pianospel, kalligrafi och matematik.
På Kinas motsvarighet till Facebook har mamman konstaterat att hon är tacksam för att hennes pappa uppfostrade henne på samma sätt som hon nu uppfostrar sin son.
Hon skriver att hon annars inte hade lyckats avlägga examen vid ett av Kinas allra mest prestigefulla universitet och klara sig i den hårda konkurrensen.
Vargar och örnar
Den här mamman är långt ifrån den enda föräldern som förespråkar synnerligen stränga uppfostringsmetoder. Det finns flera andra sådana mödrar som har blivit berömda på internet och som i Kina kallas tigermammor.
Två män som kallar sig varg- respektive örnpappan har likaså vållat uppståndelse. Vargpappans motto "spar på riset och du fördärvar ditt barn" har fått många kineser att beskylla honom för misshandel.
Örnpappan har å sin sida gått in för att stärka sin sons viljekraft bland annat genom att tvinga honom att springa i snön klädd enbart i underbyxor. Bägge pappor har tiotusentals anhängare på de sociala medierna.
Psykologer kritiserar
En livlig diskussion om uppfostringsmetoder pågår överlag både på de sociala och i de traditionella medierna.
Undersökningar tyder på att ungefär en tredjedel av de kinesiska föräldrarna anser att det i dagens värld är nödvändigt att ställa höga krav på barnen.
- I väst tar föräldrarna inte tillräckligt bra hand om sina barn medan många kinesiska föräldrar ägnar sig alldeles för mycket åt dem, sade en kinesisk psykolog nyligen under ett debattprogram på den kinesiska televisionens engelskspråkiga kanal.
Ohållbar konkurrens
Debatten är indirekt förknippad med den omtvistade ettbarnsregeln. Ända sedan regeln infördes i slutet av 1970-talet har det varnats för att de enda barnen blir bortskämda och självcentrerade.
- Det viktigaste i livet är att göra precis det som man själv vill, sade en femtonårig flicka i den välmående sydliga metropolen Shenzhen när hon och hennes föräldrar intervjuades av journalister från Hongkong.
En sådan attityd är rätt vanlig bland unga stadsbor. Nu vill allt fler föräldrar se till att deras barn tvärtom blir så drivna som möjligt.
Det betyder att konkurrensen om att bli antagen till bra skolor och universitet ytterligare skärps. Pressen på miljontals unga kineser blir med andra ord allt hårdare och hårdare.