Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

de Mistura kräver att USA och Ryssland räddar vapenvilan i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
FN:s specialsändebud för Syrien, Staffan de Mistura, håller presskonferens i FN:s högkvarter i Genève 27.4.2016
Bildtext Staffan de Mistura höll presskonferens i FN:s högkvarter i Genève
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura kräver omedelbara initiativ på högsta nivå från USA och Ryssland för att rädda eldupphöret i Syrien och fredssamtalen. Enligt de Mistura är eldupphöret nära total kollaps.

- Under de senaste två dygnen har en syrier dödats var 25:e minut och en skadats var 13:e minut. Hur kan man ha ordentliga samtal då alla nyheter handlar om bombningar. Också jag tycker att det är svårt, vad ska då syrierna tycka, undrade de Mistura.

de Mistura höll en presskonferens där han sa att det två månader gamla eldupphöret i Syrien tillsvidare har räddats från total kollaps, men att det kan falla samman när som helst.

Åtminstone 20 civila dödades på onsdagen i regimens flygräd mot ett sjukhus och närliggande bostadshus i östra Aleppo. Det uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt de Mistura dödades den siste barnläkaren i rebellkontrollerade östra Aleppo i den räden. Han uttryckte djup oro över att eldupphöret hotar falla samman helt i Aleppo och i åtminstone tre andra områden där striderna tagit ny fart.

Arvet efter Obama och Putin ligger i vågskålen

För att fredssamtalen ska lyckas måste våldsamheterna minska till samma nivå som i februari då eldupphöret hade medlats fram av USA och Ryssland, menade de Mistura.

Enligt honom har det skett en del framsteg under fredsförhandlingarna i Genève och både USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin har investerat en hel del politiskt kapital i eldupphöret och fredssamtalen.

- Härav mitt vädjande till USA och Ryssland om ett omedelbart initiativ på högsta nivå. Arvet efter både president Obama och president Putin är förenat med framgången för det här unika initiativet som började så bra, sade de Mistura.

En tredje runda av fredssamtalen avrundades nyligen, men enligt de Mistura överskuggades samtalen den här gången helt av pågående strider.

Den syriska oppositionens förhandlingsdelegation HNC (High Negotiations Committee) drog sig ur fredsförhandlingarna i Genève förra veckan i protest mot det ökade våldet och den allt sämre humanitära situationen speciellt i Aleppo.

Nästa omgång av fredssamtalen har inte fått ett specifikt datum men enligt de Mistura ska de ske i maj.

Diskussion om artikeln